Μερική Απασχόληση

Μερική Απασχόληση


Ημερίδα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για τη Μερική Απασχόληση
Ημερίδα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για τη Μερική Απασχόληση


Πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις, αφορά το 50% των βεβαιωμένων οφειλών στο ΙΚΑ, που σε βάθος χρόνου ανέρχονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, όπως τόνισε ο ειδικός σύμβουλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για ασφαλιστικά θέματα, Γιάννης Σωπασής, σε χθεσινοβραδινή ενημερωτική ημερίδα του ΒΕΘ, με θέμα «Μερική Απασχόληση. Καθορισμός Ημερών Ασφάλισης».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που ανακύπτουν με το θέμα της μερικής απασχόλησης, επεσήμανε, ότι «από τη στιγμή που συνάπτεται μία σύμβαση εργασίας ο εργοδότης εντός 15 ημέρων θα πρέπει να απευθυνθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας ενημερώνοντας για τη σχέση εργασίας που έχει με το άτομο που απασχολεί. Σε διαφορετική περίπτωση, θεωρείται ως πλήρης απασχόληση». Πρόσθεσε δε, ότι «σε κάθε περίπτωση οι πληρωμές πρέπει να γίνονται ανάλογα με τη σύμβαση εργασίας προκειμένου να είναι κατοχυρωμένος ο εργοδότης». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως εάν ο εργαζόμενος εργάζεται από Δευτέρα έως Παρασκευή για 4-5 ώρες την ημέρα, η σχέση εργασίας δεν θα πρέπει να προβλέπει 25 ημερομίσθια, αλλά 22, ενώ, εάν δουλεύει τρεις φορές την εβδομάδα, θα πρέπει να του καταβάλλονται 12 ή 13 ημερομίσθια.

Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα επισήμαναν την ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών εξυπηρέτησης των εργοδοτών στο ΙΚΑ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Σωτήρης Μαγόπουλος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων «στην ανάγκη μείωσης των ασφαλίστρων για τον κλάδο, τα οποία» όπως τόνισε, «είναι τα δεύτερα υψηλότερα στην Ευρώπη μετά τη Δανία, αλλά και του περιορισμού του ύψους των προστίμων, που σε πολλές περιπτώσεις είναι υπέρογκα».


Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Μερική Απασχόληση
Μερική Απασχόληση