ασυδοσία των προσλήψεων

ασυδοσία των προσλήψεων

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΒΕΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ


Κερκόπορτα κατάργησης του ΑΣΕΠ


Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ


Βόμβα Βέη χθες στη συνέντευξη-δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης (για το 2007) του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις.



Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, καθηγητής Γιώργος Βέης, κατήγγειλε ούτε λίγο ούτε πολύ τον παραμερισμό του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες σε έκταση μάλιστα και μέγεθος που προβληματίζει έντονα όχι μόνον τον ίδιο, αλλά και όλα τα μέλη του ΑΣΕΠ. Εξαπολύοντας μύδρους ο κ. Βέης δεν δίστασε να μιλήσει για κατάργηση του ελέγχου που πραγματοποιεί το ΑΣΕΠ σε σημείο που παραβιάζεται ευθέως η συνταγματική επιταγή και μετατρέπεται η Ανεξάρτητη Αρχή σε δικαστήριο ελέγχου της τυπικής νομιμότητας με τα «δεδομένα» μάλιστα των φορέων που δεν είναι καν σε θέση να αμφισβητήσει.

Ταυτόχρονα ο κ. Βέης μίλησε για το σύστημα διορίζειν διά των συμβάσεων έργου και των προγραμμάτων STAGE και εκφράζοντας συνολικά και ομόφωνα και τα υπόλοιπα μέλη του ΑΣΕΠ κατήγγειλε τη θέσπιση «φωτογραφικών μοριοδοτήσεων συμβασιούχων» που προβλέπει ο νόμος 3613/2007 και δίνει την ευκαιρία σε υποψηφίους που συμμετέχουν στα προγράμματα STAGE ή συμβασιούχους να προσέλθουν σε διαγωνισμούς με εξασφαλισμένη σχεδόν την επιτυχία τους. Παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, δήλωσε χωρίς περιστροφές ο κ. Βέης, έναντι των υποψηφίων που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται με συμβάσεις έργου ή να συμμετέχουν σε STAGE, διαδικασίες που πραγματοποιούνται εκτός ΑΣΕΠ... Ειδικά για την εμπειρία που κερδίζεται σε προγράμματα STAGE, είπε ότι είναι πλασματική εφόσον οι εργαζόμενοι εκεί περισσότερο μαθητεύουν και λιγότερο απασχολούνται σε πραγματική εργασία.

Ξεκάθαρα περιγράφει τα ζητήματα αυτά και η έκθεση του ΑΣΕΠ: Αν το ΑΣΕΠ περιοριστεί στον έλεγχο νομιμότητας, καταγράφεται στην έκθεση, αυτό «σημαίνει πλήρη επάνοδο στην ασυδοσία των προσλήψεων, την οποία θέλησε να καταστείλει ο ιδρυτικός νόμος για το ΑΣΕΠ (2190/1994). Στην πράξη ο έλεγχος των προσλήψεων επανέρχεται στους δημόσιους φορείς που ενεργούν τους διαγωνισμούς, ενώ το ΑΣΕΠ καλείται απλά να καλύψει με το κύρος του διαγωνισμούς, τους οποίους δεν μπορεί ουσιαστικά να ελέγξει... Μάλιστα κάποιες φορές τοποθετούνται και μέλη του ΑΣΕΠ στην πολυμελή επιτροπή του φορέα, ώστε αυτή να αποκτήσει μεγαλύτερο κύρος ενώπιον των υποψηφίων...».

Οι διαπιστώσεις και οι προτάσεις της ανεξάρτητης αρχής, τόνισε ο κ. Βέης, επαναλαμβάνονται σε αρκετά σημεία με την περσινή έκθεση ακριβώς γιατί καμιά νομοθετική ή διοικητική ρύθμιση δεν προωθήθηκε τον τελευταίο χρόνο στην προοπτική να επιλυθούν προβλήματα που είχαν τεθεί από το ΑΣΕΠ.

Ετσι το πρόβλημα των συμβασιούχων που θα λυνόταν με το Διάταγμα Παυλόπουλου και χρονολογείται από το 2004 είναι ακόμα περιπεπλεγμένο, καθώς το πρώτο δεκάμηνο του 2008 κατέθεταν ακόμα αιτήσεις στο ΑΣΕΠ 133 συμβασιούχοι από 23 φορείς. Κατά τα άλλα, το Διάταγμα όριζε ότι μέχρι το τέλος του 2004 έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να είχαν διαβιβαστεί στο ΑΣΕΠ όλες οι αιτήσεις για κρίση. Μέσα όμως στις προθεσμίες που προβλέπονταν είχαν στείλει φακέλους μόνον το 20% των συμβασιούχων. Οι υπόλοιποι συνέχισαν να στέλνουν αιτήσεις το 2005, 2006 και 2007, αλλά ακόμα και σήμερα...

Ειδικά για τις συμβάσεις έργου σημειώνεται στην έκθεση ότι «ανθούν» ιδιαιτέρως σε φορείς όπως δήμοι, ΑΕΙ, ΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα και τείνουν να γίνουν καθεστώς και να υποκαταστήσουν τις υπόλοιπες προσλήψεις. Και σε αυτόν τον τομέα το ΑΣΕΠ σηκώνει τα χέρια ψηλά, υπογραμμίζοντας ότι αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση αφού η κατάρτιση των συμβάσεων έργου δεν εμπίπτει στον έλεγχό του. Το ΑΣΕΠ καλεί τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα να μην εγκρίνουν αυτές τις συμβάσεις, ιδιαίτερα αν στους αντίστοιχους φορείς υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις.

Τέλος, ιδιαίτερα βαρύ είναι το φορτίο που έχει επωμιστεί το ΑΣΕΠ, αφού κάθε χρόνο προκηρύσσονται εκατοντάδες διαγωνισμοί τακτικού προσωπικού για την πλήρωση 10.000 θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων, στους οποίους εκτιμάται ότι συμμετέχουν περίπου 600.000 υποψήφιοι. Μέσα στο 2007 με την ευθύνη του ΑΣΕΠ πραγματοποιήθηκαν 22.681 προσλήψεις τακτικού προσωπικού και 32.611 εποχικού, εκδόθηκαν 13 προκηρύξεις και υποβλήθηκαν 329.471 αιτήσεις υποψηφίων, ενώ για το τεστ δεξιοτήτων που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα υποβλήθηκαν 175.905 αιτήσεις. *

! Με τον νέο χρόνο και... βλέπουμε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς μετά την αναβολή των εξετάσεων που αποφάσισε η Ολομέλεια της ανεξάρτητης αρχής. Ο κ. Βέης υπογράμμισε χθες την πρόθεση του ΑΣΕΠ να συμπτυχθούν οι εξετάσεις των δύο πρώτων μεγάλων ομάδων των εκπαιδευτικών (2Π και 3Π) ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά δεν θέλησε να δεσμευτεί για τον χρόνο διεξαγωγής των εξετάσεων.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/12/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=85131124


kkkkkk


των συμβάσεων έργου και των προγραμμάτων STAGE

3613/2007

STAGE ή συμβασιούχους

να προσλαμβάνονται με συμβάσεις έργου ή να συμμετέχουν σε STAGE, διαδικασίες που πραγματοποιούνται εκτός ΑΣΕΠ

εμπειρία που κερδίζεται σε προγράμματα STAGE

συμβάσεις έργου ανθούν ιδιαιτέρως : δήμοι, ΑΕΙ, ΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα



kkkkkk


ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ. ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ. Αρ. Φύλλου. 263. 23 Νοεμβρίου 2007. ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 3613