Πελατειακές προσλήψεις μέσω stage

πηγή


Πελατειακές προσλήψεις μέσω stage


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ


Για τέταρτο κατά σειρά 18μηνο ανανέωσε η κυβέρνηση τις συμβάσεις της ανασφάλιστης ημιαπασχόλησης των stage κατά τους τελευταίους 59 μήνες.




Οπως καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση ανανεώνει αλλεπάλληλα τις συμβάσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, τα γνωστά stage, στους ίδιους ανέργους για να καλύψει τους «ημετέρους». Παράλληλα, σχεδιάζει νέα προγράμματα stage 7.000 νέων θέσεων για τα νοσοκομεία και το υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς αυτές να προκηρυχθούν επίσημα και διαφανώς και, κυρίως, χωρίς να προβλεφθούν κριτήρια πρόσληψης. «Ολα γίνονται με σκοτεινό και θολό τρόπο και έχουν διαρρεύσει από καιρό οι απ' ευθείας αναθέσεις stage από βουλευτικά γραφεία της Ν.Δ. μέσω της διοίκησης του ΟΑΕΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Πέραν όμως των πελατειακών προσλήψεων σε θέσεις ανασφάλιστης εργασίας και, άρα, κομματικής ομηρίας, το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει λαθροχειρία και στα ποσοστά ανεργίας. Αρκεί η απασχόληση μιας ώρας το μήνα για να χαρακτηριστεί «εργαζόμενος» ένας άνεργος που αναζητεί δουλειά, ενώ διαγράφονται από τις λίστες του ΟΑΕΔ όσοι έχουν ένα μικρό εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση. Και μεταξύ των εγγεγραμμένων ανέργων το 1/3 θεωρούνται άεργοι. Θεωρεί δηλαδή ο ΟΑΕΔ ότι το 32% δεν ψάχνουν πραγματικά για εργασία, απλώς παραμένουν εγγεγραμμένοι για να συγκεντρώσουν μόρια (διορισμού).

Ως προς τις τοποθετήσεις ανέργων σε νέες θέσεις εργασίας ή την επιδότηση νέων ελεύθερων επαγγελματιών για τη δημιουργία ατομικών επιχειρήσεων, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Εύη Χριστοφιλοπούλου και Χρήστος Χάιδος) τόνισαν ότι ο έλεγχος γίνεται από τα κεντρικά της Αθήνας. Αυτό «έχει συνέπειες που αγγίζουν τα όρια του παραλόγου, καθώς η κεντρική υπηρεσία της Αθήνας καλείται να αποφανθεί για την καταλληλότητα μιας επιχείρησης για επιδότηση χωρίς να γνωρίζει καν τα δεδομένα της περιοχής. Ενα πρόσφατο παράδειγμα: Ο ΟΑΕΔ εγκρίνει από την Αθήνα ψιλικατζίδικο σε συγκεκριμένη γειτονιά της Θεσσαλονίκης και στην ίδια περιοχή απορρίπτει ως "μη καινοτόμο" γραφείο γραφιστικής και ηλεκτρονικού design, το οποίο προφανώς δεν διαθέτει μπάρμπα στην Κορώνη, όπως το ψιλικατζίδικο!».

Για την απασχόληση το ΠΑΣΟΚ προτείνει: τετραετές πρόγραμμα επαγγελματικής ένταξης των νέων ανέργων με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, stage μόνο στον ιδιωτικό τομέα και για 9 μήνες, επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού, ασφάλιση υγείας στους ελεύθερους επαγγελματίες (31-65 ετών) που έχασαν την επιχείρησή τους, δημόσιες επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, πολιτικές για τις φθίνουσες περιοχές κ.ά.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/02/2009