εργατικά ατυχήματα πρόληψη και αποφυγή των εργατικών ατυχημάτων

εργατικά ατυχήματα πρόληψη και αποφυγή των εργατικών ατυχημάτων

Sigma Live Η εργασία σκοτώνει... Sigma Live

Με ανθρώπινο πόνο και με αίμα βγάζουν πολλοί εργαζόμενοι τον άρτον τον επιούσιον. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που «πληρώνουν» το μεροκάματο με ό,τι πολυτιμότερο έχουν, την ίδια τη ζωή τους, ξεψυχώντας κάτω από το βάρος ενός ανυψωτικού μηχανήματος (όπως στην τελευταία περίπτωση του άτυχου εργολάβου στη Λάρνακα) και με τα όνειρά τους να συνθλίβονται μέσα σε μηχανές παραγωγής.


Θλιβερός είναι ο απολογισμός των εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας, όπου κατά γενική παραδοχή ευημερεί. Και είναι δύο φορές τραγική η κατάσταση, καθώς καταδεικνύεται το μέγεθος της περιορισμένης ευαισθησίας και ενημέρωσης σε θέματα ασφάλειας και πρόληψης όλα αυτά τα χρόνια, αφού μόνο τελευταία άρχισε κάτι να κινείται πάνω στο θέμα αυτό, δηλαδή, της πρόληψης και αποφυγής των εργατικών ατυχημάτων. Το κοινωνικό κόστος, με αφορμή τα εργατικά ατυχήματα, είναι δύσκολο να επιμετρηθεί, καθώς οι οικογένειες των θυμάτων που υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες, τις περισσότερες φορές μένουν με πολλά αναπάντητα ερωτήματα και με πολλά γιατί να συμβεί αυτό που τους συνέβη.


Τρομάζουν οι αριθμοί
Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Υπολογίζεται ότι 2,2 εκατ. άνθρωποι ετησίως είναι θύματα εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, ενώ άλλα 270 εκατ. εργαζόμενοι υφίστανται μη θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο. Επιπλέον, ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 16 δευτερόλεπτα και 5.400 εργαζόμενοι πεθαίνουν κάθε μέρα παγκόσμια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης.
Το συνολικό κόστος των εργατικών ατυχημάτων και των ασθενειών παγκόσμια υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 4% περίπου του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος. Το συμπέρασμα από τα πιο πάνω στοιχεία είναι ότι «η εργασία σκοτώνει περισσότερα άτομα από ό,τι ο πόλεμος», όπως δήλωσε πρόσφατα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.


Το κόστος
Το οικονομικό κόστος των εργατικών ατυχημάτων είναι η άλλη διάσταση του κοινωνικού αυτού προβλήματος. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για λογαριασμό του Υπουργείου Εργασίας, στη δεκαετία του 1990 με 2000, το συνολικό κόστος των εργατικών ατυχημάτων που γνωστοποιήθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας ανήλθαν στα 8,8 εκατ. λίρες, ενώ των μη γνωστοποιημένων εκτιμάται ότι ανήλθαν στα τρία εκατ. λίρες.
Στην πρώτη γραμμή του εργατικού μετώπου «πέφτουν» οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην οικοδομική βιομηχανία και στον τομέα της μεταποίησης με ποσοστά 37% και 33% αντίστοιχα.
Οι διαπιστώσεις εκείνης της έρευνας ήταν και εξακολουθούν να είναι άκρως ανησυχητικές, καθώς προκύπτει πως στους τομείς αυτούς σημειώνονται τα περισσότερα ατυχήματα ανά εργαζόμενο (περίπου 12-13 ανά 1.000 εργαζόμενοι στις οικοδομές και 8-9 ανά 1.000 στη μεταποίηση). Ωστόσο, οι πραγματικές διαστάσεις του κοινωνικού προβλήματος των εργατικών ατυχημάτων είναι πολύ σκληρότερες απ’ ό,τι δείχνουν οι αριθμοί, καθώς ένας μεγάλος αριθμός ατυχημάτων δεν δηλώνεται. Στην τελευταία περίπτωση συμπεριλαμβάνεται η παράνομη απασχόληση αλλοδαπών, ο μεγάλος αριθμός μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων, όπου η νοοτροπία δεν ευνοεί τη γνωστοποίηση του ατυχήματος και ο μεγάλος αριθμός των αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωστοποιήσουν εργατικό ατύχημα, εκτός βέβαια αν είναι θανατηφόρο.


Στην Κύπρο
Στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια 72 εργαζόμενοι έπεσαν θύματα εργατικού ατυχήματος ξεψυχώντας στην εργασία τους. Το 2008, δώδεκα εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε 494 εργατικά ατυχήματα, τα οποία φυσικά δεν συμβαίνουν από μόνα τους αλλά προκαλούνται από μια αλυσίδα συμβάντων και παραλείψεων που θα μπορούσαν ασφαλώς να προβλεφθούν. Το ενθαρρυντικό για την Κύπρο είναι ότι η συχνότητα των εργατικών, ο αριθμός δηλαδή των ατυχημάτων ανά 100.000 εργαζόμενους είναι μικρότερος από εκείνη του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε συνεργασία πάντα με τους κοινωνικούς εταίρους και τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις, προβαίνει σε στοχευμένες επιθεωρήσεις, εκστρατείες διαφώτισης και εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των εργοδοτών και εργαζομένων για θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, καθώς επίσης και για την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων. Στόχος του Υπουργείου είναι η μείωση των ατυχημάτων στο χώρο εργασίας κατά 25% για την περίοδο 2007-2012. Το πρώτο τρίμηνο του 2009 γνωστοποιήθηκαν στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας 525 εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων τα δύο ήταν θανατηφόρα. Και στις δύο περιπτώσεις τα θύματα ήταν αλλοδαποί (ένας στη μεταποίηση και μια οικιακή βοηθός θύμα τροχαίου εν ώρα εργασίας).


Επιθεωρητές Εργασίας
ΣΤΗΝ Κύπρο υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 60.000 υποστατικά-χώροι εργασίας τους οποίους καλούνται βάσει του «Περί Ασφαλείας και Υγείας στην εργασία Νόμου» να επιθεωρήσουν 50 περίπου επιθεωρητές εργασίας, που απασχολούνται στην Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο όγκος εργασίας είναι δυσανάλογος ως προς το μέγεθος του προσωπικού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίου λειτουργού του Υπουργείου, οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό για την Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας ανέρχονται σε 95 άτομα, 60 στα επαρχιακά και 35 στο κέντρο. Επίσης, απαιτούνται άλλες 40 νέες θέσεις εξειδικευμένων λειτουργών στα κεντρικά γραφεία για θέματα ασφαλείας και υγείας σε χώρους εργασίας.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παράβαση της νομοθεσίας για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων αποτελεί ποινικό αδίκημα και προβλέπει χρηματικό πρόστιμο πέραν των 13.000 ευρώ ή ποινή φυλάκισης μέχρι και δύο χρόνια.

International Labour Organization


εργατικά ατυχήματα πρόληψη και αποφυγή των εργατικών ατυχημάτων

Νέο πρόγραμμα Stage

Diorismos.gr - Νέο πρόγραμμα Stage για 12.000 άτομα σε φορείς του Δημοσίου και σε ΟΤΑ

Νέο πρόγραμμα Stage για 12.000 άτομα σε φορείς του Δημοσίου και σε ΟΤΑ


16/05/2009



Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών καθώς και Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας, καταρτίστηκε νέο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (Stage) 12.000 ανέργων ηλικίας από 22 έως 40 ετών σε Υπηρεσίες και Φορείς του Δημοσίου, του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι δεκαοκτώ (18) μήνες και το σύνολο των 12.000 θέσεων κατανέμεται ως εξής:

4.000 πτυχιούχοι ΑΕΙ- ΤΕΙ ή ισότιμων τίτλων σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής
8.000 διπλωματούχοι ΙΕΚ (μετά το Λύκειο) απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΤΕΛ, ΕΠΛ, ΤΕΕ Β' κ΄κυλου, ΕΠΑΣ Μαθητείας ή ισότιμων τίτλων σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
Στο παραπάνω πρόγραμμα δεν μπορουν να υπαχθούν όσοι παρακολούθησαν ή παρακολουθούν οποιοδήποτε πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.