«Ομπρέλα» στην κρίση η ασφάλεια και η σταθερότητα | ενθετα , εργασια , ιδιωτικος τομεας | ethnos.gr

ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Εμμανουέλα Αναστασοπούλου
«Ομπρέλα» στην κρίση η ασφάλεια και η σταθερότητα | ενθετα , εργασια , ιδιωτικος τομεας | ethnos.gr
-

ΕΡΕΥΝΑ

«Ομπρέλα» στην κρίση η ασφάλεια και η σταθερότητα

Απαραίτητη η ειλικρίνια μεταξύ εργαζομένων - εργοδοτών

«Ομπρέλα» στην κρίση η ασφάλεια και η σταθερότητα
"Nαι" στις... εκπτώσεις των αποδοχών τους, αλλά με εγγυήσεις σταθερότητας και εργασιακής ειρήνης, διαμηνύουν οι σύγχρονοι εργαζόμενοι προς τους εργοδότες τους, ακόμα και μέσα σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης. Η εργασιακή ασφάλεια και η ειλικρίνεια μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων αποτελούν αδιαπραγμάτευτους όρους, προκειμένου να διατηρείται υψηλή η ικανοποίηση και, κατ' επέκταση, η παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού και της επιχείρησης.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού, Adecco, με τίτλο "Τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας - Προσδοκίες εργαζομένων από την εργασία τους σε καιρό κρίσης", αποδεικνύεται ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα, προαπαιτούμενο για την ικανοποίηση του εργαζομένου από την εργασία αποτελεί, αφενός, το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας, στο οποίο ανταποκρίνεται θετικά το 32% όσων συμμετείχαν στην έρευνα και, αφετέρου, η ικανοποίηση από το αντικείμενο εργασίας, πράγμα που ζητούν το 28% των συμμετεχόντων.
Οσο για το καλό εργασιακό περιβάλλον αποδεικνύεται σημαντικός παράγοντας ικανοποίησης σχεδόν για δύο στους δέκα εργαζόμενους (12%), ενώ ένας στους δέκα (11%) θεωρεί ότι χαρακτηριστικό της ιδανικής εργασίας είναι και οι προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης.
Οσο για τα στοιχεία-κλειδιά για τον βαθμό ικανοποίησης του προσωπικού απέναντι στον εργοδότη του, αποτελούν, για τους ερωτηθέντες της έρευνας, η αλληλεπίδραση μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου και η μέριμνα της επιχείρησης για την υγεία και την ασφάλειά τους.
«Ομπρέλα» στην κρίση η ασφάλεια και η σταθερότητα
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το 65% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με το οποίο μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση παρέχει αίσθημα ασφάλειας, καθώς είναι ικανή να διασφαλίσει πρωτίστως τη βιωσιμότητά της, αλλά και την ευρωστία των υπαλλήλων της.
Σημαντικές παράμετροι στην αντίληψη των εργαζομένων αναδεικνύονται, επίσης, η πρόσβαση και η επικοινωνία με τη διοίκηση, αλλά και η ενημέρωση για τα μελλοντικά σχέδια και τους στόχους της επιχείρησης, τα οποία "μετρούν" για το 14% και το 12% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα.
«Ομπρέλα» στην κρίση η ασφάλεια και η σταθερότητα
Το ενδιαφέρον της επιχείρησης για την προστασία των εργαζομένων από εργασιακούς κινδύνους ζητούν σχεδόν έξι στους δέκα (57%) εργαζομένους, ενώ το 20% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντικές τις ασφαλείς κτιριακές εγκαταστάσεις και το 15% τον επαρκή και σύγχρονο εξοπλισμό γραφείου, ο οποίος μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματική και ταχεία διεκπεραίωση της εργασίας τους και στην ομαλή ροή της εργασιακής καθημερινότητας.
Οσο για την επαγγελματική εξέλιξη, οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 39%, λένε "ναι" στην παρακολούθηση σεμιναρίων και στην απόκτηση γνώσεων και εξειδίκευσης στο αντικείμενό τους μέσω της εταιρείας στην οποία εργάζονται, ενώ το 24% δεν μένει αδιάφορο στην προοπτική προαγωγής.
«Ομπρέλα» στην κρίση η ασφάλεια και η σταθερότητα
Σε 22% φτάνει το ποσοστό των ερωτηθέντων που βρίσκουν ικανοποίηση στη δυνατότητα συμμετοχής σε οργανωμένες διαδικασίες προαγωγής της επαγγελματικής εξέλιξης, ενώ το 15% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέδειξαν ως απαραίτητο παράγοντα για την εξέλιξη στον εργασιακό χώρο την επαρκή εσωτερική εκπαίδευση για νέες τάσεις στο αντικείμενο και στις διαδικασίες που ακολουθεί η εταιρεία.
Μέλημα των εργοδοτών η ικανοποίηση των εργαζομένων
«Ομπρέλα» στην κρίση η ασφάλεια και η σταθερότητα
"Εν μέσω ύφεσης και ενώ τα οικονομικά κίνητρα προς τους εργαζομένους εκλείπουν, είναι σημαντικότερο από ποτέ οι εταιρείες να βρίσκουν τρόπους να διατηρούν ικανοποιημένα τα ταλαντούχα στελέχη τους, που θα τις βοηθήσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της συγκεκριμένης περιόδου, να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους, ακόμα και να αναπτυχθούν παρά τις αντίξοες συνθήκες", εξηγεί ο κ. Χάρης Κωνσταντινίδης, διευθυντής Τμήματος Στελέχωσης Μόνιμου Προσωπικού της Adecco Ελλάδας και συνεχίζει: "Πολλοί προνοητικοί εργοδότες, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα τη δεδομένη περίοδο, παραμένουν δίπλα στους εργαζομένους τους, αφουγκράζονται τις ανάγκες και τις σκέψεις τους, ώστε να εφαρμόζουν εκείνες τουλάχιστον που είναι εφικτές, επιτρέπουν και καλλιεργούν την ανοιχτή επικοινωνία με τη διοίκηση, ώστε να μπορούν ευκολότερα να απαντούν στις ανάγκες τους, τους παρέχουν προνόμια, όπως ευελιξία στον χώρο και χρόνο εργασίας και, γενικότερα, εντείνουν τις προσπάθειές τους να καλλιεργούν αίσθηση ασφάλειας στους κόλπους της επιχείρησής τους.
Οι εργαζόμενοι που χαίρουν αυτού του είδους της αντιμετώπισης στην πλειοψηφία τους εκτιμούν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά εκ μέρους των εργοδοτών τους. Η συνηθέστερη αντίδρασή τους είναι η βελτίωση της αποδοτικότητάς τους και η αύξηση της παραγωγικότητάς τους, αντίστοιχα. Εντείνεται η προσπάθειά τους για επίτευξη των στόχων που τους έχουν τεθεί και δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους, μετατρέποντας σε προσωπικό τους στοίχημα την εξασφάλιση της επιτυχημένης πορείας της εταιρείας όπου εργάζονται. Είναι σίγουρο πως μια επιχείρηση που διαθέτει ηγεσία με όραμα και ικανότητα και απαρτίζεται από ικανοποιημένα, ικανά στελέχη έχει σε μεγάλο ποσοστό τα απαραίτητα εφόδια για να διεκδικήσει ηγετική θέση στην αγορά σε οσοδήποτε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες".
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΥΦΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΥΦΗΣ
Πρόθυμοι να δεχθούν μειώσεις μισθών
Χαμηλά στις προτιμήσεις των εργαζομένων βρίσκονται οι οικονομικές απολαβές, καθώς πλέον και εν μέσω οικονομικών δυσχερειών, οι εργαζόμενοι έχουν αντιληφθεί την πρωτεύουσα σημασία της σταθερότητας και της ασφάλειας σε σχέση με τα υψηλά εισοδήματα άλλων χρονικών περιόδων. Ειδικότερα, πάνω από εννέα στους δέκα ερωτηθέντες (93,2%) προτίθενται να δείξουν ευελιξία, όσον αφορά τις αποδοχές τους, κατά τη διάρκεια της κρίσης, αρκεί οι παράγοντες που προαναφέρθηκαν να είναι ικανοποιητικοί.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
"Ετοιμοι", σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, να προσαρμόσουν τις αποδοχές τους, είναι κυρίως οι άνδρες εργαζόμενοι, με ποσοστό που αγγίζει το 96%, ενώ θετικές στο ενδεχόμενο των μειώσεων στους μισθούς τους δηλώνουν το 88,3% των γυναικών. Οσο για την ηλικιακή ομάδα που εμφανίζεται πιο... ευέλικτη, είναι οι εργαζόμενοι -άνδρες και γυναίκες- των 31 έως 35 ετών σε ποσοστό 97,3%, αλλά και η ομάδα των ανθρώπων άνω των 40 ετών, οι οποίοι δέχονται να δεχτούν αναπροσαρμογή των αποδοχών τους σε ποσοστό 91,5%.
Αύξηση των ωρών εργασίας
Και οι ώρες εργασίας αποτελούν, εάν χρειαστεί, προϊόν διαπραγμάτευσης για τους εργαζομένους, προκειμένου να εξασφαλιστεί, κατά το δυνατόν, η βιωσιμότητα της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν... εκπτώσεις και στην ποιότητα της ζωής τους, επιλέγοντας περισσότερες ώρες εργασίας σε βάρος της προσωπικής τους ζωής, ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και την παραγωγικότητα της επιχείρησης όπου εργάζονται.
ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Ειδικότερα, περισσότερες ώρες και ημέρες είναι διατεθειμένοι να εργαστούν το 92% των ερωτηθέντων, από τους οποίους το 94,7% είναι γυναίκες και το 90,4% άνδρες εργαζόμενοι. Ειδικά το ηλικιακό γκρουπ άνω των 40 ετών προτίθεται να θυσιάσει την προσωπική του ζωή υπέρ της επαγγελματικής σε ποσοστό 95,7%.
Δουλειά με βάση τις σπουδές
Η ικανοποίηση, ωστόσο, των εργαζομένων έχει άμεση σχέση και με το αντικείμενο εργασίας αυτό καθεαυτό, καθώς ο συσχετισμός του αντικειμένου με τις σπουδές τους και η ελευθερία λήψης πρωτοβουλιών πάνω σε αυτό αποτελούν βασικά αιτήματα των εργαζομένων.
«Ομπρέλα» στην κρίση η ασφάλεια και η σταθερότητα
Πιο συγκεκριμένα, περίπου έξι στους δέκα ερωτηθέντες (58%) δήλωσαν πως ο σημαντικότερος παράγοντας ικανοποίησης είναι να ταιριάζει το αντικείμενο της εργασίας με τα προσόντα και ενδιαφέροντά τους, καθώς έτσι αποκτούν προσωπικό ενδιαφέρον και η υλοποίηση της εργασίας έρχεται μέσα από θετική διάθεση και προσωπική ολοκλήρωση.
Ακολουθούν σε ποσοστό 22%, οι εργαζόμενοι που θεωρούν την ελευθερία πρωτοβουλίας και αποφάσεων άμεσα συνδεδεμένη με την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό που αναζητούν για να νιώσουν ασφάλεια, ενώ το 11% επιλέγει ως σημαντικό παράγοντα το αντικείμενο της εργασίας να ανταποκρίνεται στην περιγραφή της από την αγγελία στην οποία απάντησαν ή από αυτά που είχαν συζητηθεί μεταξύ αυτών και της διοίκησης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Σεβασμός και σωστή συνεργασία
Ενας σημαντικός παράγοντας για την ικανοποίηση των ερωτηθέντων από την εργασιακή ζωή τους, είναι και οι σχέσεις με τους συναδέλφους. Οπως αποδεικνύεται μέσα από την έρευνα, σκοπός των εργαζομένων δεν αποτελεί τόσο η δημιουργία κοινωνικών ή φιλικών σχέσεων με συναδέλφους ή τους ανωτέρους τους, ωστόσο θεωρούν απαραίτητη την καλή συνεργασία και τον σεβασμό στο πρόσωπο κάθε εργαζομένου, ανεξαρτήτως ιεραρχίας ή εργασιακού αντικειμένου (36%). Ζητούμενο αποτελεί, επιπλέον, και το αίσθημα του "ανήκειν", καθώς το 19% των ερωτηθέντων επιθυμεί να συνυπάρχει μέσα σε μια ομάδα με κοινούς στόχους και οράματα, αλλά και να έχει δίκαιη αντιμετώπιση από τους άλλους (15%), χωρίς προκαταλήψεις, προτιμήσεις και υποκειμενικούς παράγοντες.
"Ασφάλεια, παρά προοπτικές"
O Κωνσταντίνος Σκούφης, 40 ετών, τονίζει ότι "καλό θα ήταν να υπήρχε ένα σύνολο πραγμάτων στην εργασία μου. Θα ήθελα να έχω και προοπτική και ικανοποίηση από το αντικείμενο της εργασίας μου. Ωστόσο, σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, αυτό που αναζητώ περισσότερο είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα".
"Ετοιμος να κάνω θυσίες"
Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, 26 ετών, εξηγεί: "Δυστυχώς στην εποχή μας δεν μπορείς να κάνεις και αλλιώς. Θα πρέπει να θυσιάσεις πολλά πράγματα από τη ζωή σου για να έχεις μια σταθερότητα στην εργασία σου. Εγώ είμαι διατεθειμένος να δεχτώ και περικοπές αλλά και αύξηση του ωραρίου εργασίας, για να σώσω την επιχείρηση που εργάζομαι. Είναι προτιμότερο από το να είμαι στο ταμείο ανεργίας".
"Θεμιτές οι μειώσεις μισθών"
Η Εμμανουέλα Αναστασοπούλου, 26 ετών, αναφέρει στο "Εθνος - Εργασία": "Είμαι διατεθειμένη να δεχτώ κάποια ευελιξία στις οικονομικές απολαβές μου, αλλά μέχρι κάποιο όριο. Θα πρέπει και εγώ να ζήσω και να καλύψω τις βασικές ανάγκες μου. Ωστόσο, πάνω σε μια ρεαλιστική βάση οι μειώσεις είναι θεμιτές".
Ταυτότητα της έρευνας
Δείγμα: 500 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 26 ετών και άνω, Διάρκεια δειγματοληψίας: Μάρτιος - Μάιος 2011, Κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου: 34%, Απόφοιτοι ΑΕΙ: 30%, Απόφοιτοι ΤΕΙ, Κολεγίων: 15%., Επαγγελματικά ενεργοί: 62% (>7 χρόνια)
Κατερίνα Κυρίτση
-
ΕΡΕΥΝΑ

«Ομπρέλα» στην κρίση η ασφάλεια και η σταθερότητα
Απαραίτητη η ειλικρίνια μεταξύ εργαζομένων - εργοδοτών

"Nαι" στις... εκπτώσεις των αποδοχών τους, αλλά με εγγυήσεις σταθερότητας και εργασιακής ειρήνης, διαμηνύουν οι σύγχρονοι εργαζόμενοι προς τους εργοδότες τους, ακόμα και μέσα σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης. Η εργασιακή ασφάλεια και η ειλικρίνεια μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων αποτελούν αδιαπραγμάτευτους όρους, προκειμένου να διατηρείται υψηλή η ικανοποίηση και, κατ' επέκταση, η παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού και της επιχείρησης.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού, Adecco, με τίτλο "Τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας - Προσδοκίες εργαζομένων από την εργασία τους σε καιρό κρίσης", αποδεικνύεται ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα, προαπαιτούμενο για την ικανοποίηση του εργαζομένου από την εργασία αποτελεί, αφενός, το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας, στο οποίο ανταποκρίνεται θετικά το 32% όσων συμμετείχαν στην έρευνα και, αφετέρου, η ικανοποίηση από το αντικείμενο εργασίας, πράγμα που ζητούν το 28% των συμμετεχόντων.
Οσο για το καλό εργασιακό περιβάλλον αποδεικνύεται σημαντικός παράγοντας ικανοποίησης σχεδόν για δύο στους δέκα εργαζόμενους (12%), ενώ ένας στους δέκα (11%) θεωρεί ότι χαρακτηριστικό της ιδανικής εργασίας είναι και οι προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης.
Οσο για τα στοιχεία-κλειδιά για τον βαθμό ικανοποίησης του προσωπικού απέναντι στον εργοδότη του, αποτελούν, για τους ερωτηθέντες της έρευνας, η αλληλεπίδραση μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου και η μέριμνα της επιχείρησης για την υγεία και την ασφάλειά τους.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το 65% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με το οποίο μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση παρέχει αίσθημα ασφάλειας, καθώς είναι ικανή να διασφαλίσει πρωτίστως τη βιωσιμότητά της, αλλά και την ευρωστία των υπαλλήλων της.
Σημαντικές παράμετροι στην αντίληψη των εργαζομένων αναδεικνύονται, επίσης, η πρόσβαση και η επικοινωνία με τη διοίκηση, αλλά και η ενημέρωση για τα μελλοντικά σχέδια και τους στόχους της επιχείρησης, τα οποία "μετρούν" για το 14% και το 12% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα.

Το ενδιαφέρον της επιχείρησης για την προστασία των εργαζομένων από εργασιακούς κινδύνους ζητούν σχεδόν έξι στους δέκα (57%) εργαζομένους, ενώ το 20% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντικές τις ασφαλείς κτιριακές εγκαταστάσεις και το 15% τον επαρκή και σύγχρονο εξοπλισμό γραφείου, ο οποίος μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματική και ταχεία διεκπεραίωση της εργασίας τους και στην ομαλή ροή της εργασιακής καθημερινότητας.
Οσο για την επαγγελματική εξέλιξη, οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 39%, λένε "ναι" στην παρακολούθηση σεμιναρίων και στην απόκτηση γνώσεων και εξειδίκευσης στο αντικείμενό τους μέσω της εταιρείας στην οποία εργάζονται, ενώ το 24% δεν μένει αδιάφορο στην προοπτική προαγωγής.

Σε 22% φτάνει το ποσοστό των ερωτηθέντων που βρίσκουν ικανοποίηση στη δυνατότητα συμμετοχής σε οργανωμένες διαδικασίες προαγωγής της επαγγελματικής εξέλιξης, ενώ το 15% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέδειξαν ως απαραίτητο παράγοντα για την εξέλιξη στον εργασιακό χώρο την επαρκή εσωτερική εκπαίδευση για νέες τάσεις στο αντικείμενο και στις διαδικασίες που ακολουθεί η εταιρεία.
Μέλημα των εργοδοτών η ικανοποίηση των εργαζομένων

"Εν μέσω ύφεσης και ενώ τα οικονομικά κίνητρα προς τους εργαζομένους εκλείπουν, είναι σημαντικότερο από ποτέ οι εταιρείες να βρίσκουν τρόπους να διατηρούν ικανοποιημένα τα ταλαντούχα στελέχη τους, που θα τις βοηθήσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της συγκεκριμένης περιόδου, να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους, ακόμα και να αναπτυχθούν παρά τις αντίξοες συνθήκες", εξηγεί ο κ. Χάρης Κωνσταντινίδης, διευθυντής Τμήματος Στελέχωσης Μόνιμου Προσωπικού της Adecco Ελλάδας και συνεχίζει: "Πολλοί προνοητικοί εργοδότες, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα τη δεδομένη περίοδο, παραμένουν δίπλα στους εργαζομένους τους, αφουγκράζονται τις ανάγκες και τις σκέψεις τους, ώστε να εφαρμόζουν εκείνες τουλάχιστον που είναι εφικτές, επιτρέπουν και καλλιεργούν την ανοιχτή επικοινωνία με τη διοίκηση, ώστε να μπορούν ευκολότερα να απαντούν στις ανάγκες τους, τους παρέχουν προνόμια, όπως ευελιξία στον χώρο και χρόνο εργασίας και, γενικότερα, εντείνουν τις προσπάθειές τους να καλλιεργούν αίσθηση ασφάλειας στους κόλπους της επιχείρησής τους.
Οι εργαζόμενοι που χαίρουν αυτού του είδους της αντιμετώπισης στην πλειοψηφία τους εκτιμούν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά εκ μέρους των εργοδοτών τους. Η συνηθέστερη αντίδρασή τους είναι η βελτίωση της αποδοτικότητάς τους και η αύξηση της παραγωγικότητάς τους, αντίστοιχα. Εντείνεται η προσπάθειά τους για επίτευξη των στόχων που τους έχουν τεθεί και δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους, μετατρέποντας σε προσωπικό τους στοίχημα την εξασφάλιση της επιτυχημένης πορείας της εταιρείας όπου εργάζονται. Είναι σίγουρο πως μια επιχείρηση που διαθέτει ηγεσία με όραμα και ικανότητα και απαρτίζεται από ικανοποιημένα, ικανά στελέχη έχει σε μεγάλο ποσοστό τα απαραίτητα εφόδια για να διεκδικήσει ηγετική θέση στην αγορά σε οσοδήποτε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες".

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΥΦΗΣ
Πρόθυμοι να δεχθούν μειώσεις μισθών
Χαμηλά στις προτιμήσεις των εργαζομένων βρίσκονται οι οικονομικές απολαβές, καθώς πλέον και εν μέσω οικονομικών δυσχερειών, οι εργαζόμενοι έχουν αντιληφθεί την πρωτεύουσα σημασία της σταθερότητας και της ασφάλειας σε σχέση με τα υψηλά εισοδήματα άλλων χρονικών περιόδων. Ειδικότερα, πάνω από εννέα στους δέκα ερωτηθέντες (93,2%) προτίθενται να δείξουν ευελιξία, όσον αφορά τις αποδοχές τους, κατά τη διάρκεια της κρίσης, αρκεί οι παράγοντες που προαναφέρθηκαν να είναι ικανοποιητικοί.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
"Ετοιμοι", σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, να προσαρμόσουν τις αποδοχές τους, είναι κυρίως οι άνδρες εργαζόμενοι, με ποσοστό που αγγίζει το 96%, ενώ θετικές στο ενδεχόμενο των μειώσεων στους μισθούς τους δηλώνουν το 88,3% των γυναικών. Οσο για την ηλικιακή ομάδα που εμφανίζεται πιο... ευέλικτη, είναι οι εργαζόμενοι -άνδρες και γυναίκες- των 31 έως 35 ετών σε ποσοστό 97,3%, αλλά και η ομάδα των ανθρώπων άνω των 40 ετών, οι οποίοι δέχονται να δεχτούν αναπροσαρμογή των αποδοχών τους σε ποσοστό 91,5%.
Αύξηση των ωρών εργασίας
Και οι ώρες εργασίας αποτελούν, εάν χρειαστεί, προϊόν διαπραγμάτευσης για τους εργαζομένους, προκειμένου να εξασφαλιστεί, κατά το δυνατόν, η βιωσιμότητα της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν... εκπτώσεις και στην ποιότητα της ζωής τους, επιλέγοντας περισσότερες ώρες εργασίας σε βάρος της προσωπικής τους ζωής, ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και την παραγωγικότητα της επιχείρησης όπου εργάζονται.

ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Ειδικότερα, περισσότερες ώρες και ημέρες είναι διατεθειμένοι να εργαστούν το 92% των ερωτηθέντων, από τους οποίους το 94,7% είναι γυναίκες και το 90,4% άνδρες εργαζόμενοι. Ειδικά το ηλικιακό γκρουπ άνω των 40 ετών προτίθεται να θυσιάσει την προσωπική του ζωή υπέρ της επαγγελματικής σε ποσοστό 95,7%.
Δουλειά με βάση τις σπουδές
Η ικανοποίηση, ωστόσο, των εργαζομένων έχει άμεση σχέση και με το αντικείμενο εργασίας αυτό καθεαυτό, καθώς ο συσχετισμός του αντικειμένου με τις σπουδές τους και η ελευθερία λήψης πρωτοβουλιών πάνω σε αυτό αποτελούν βασικά αιτήματα των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου έξι στους δέκα ερωτηθέντες (58%) δήλωσαν πως ο σημαντικότερος παράγοντας ικανοποίησης είναι να ταιριάζει το αντικείμενο της εργασίας με τα προσόντα και ενδιαφέροντά τους, καθώς έτσι αποκτούν προσωπικό ενδιαφέρον και η υλοποίηση της εργασίας έρχεται μέσα από θετική διάθεση και προσωπική ολοκλήρωση.
Ακολουθούν σε ποσοστό 22%, οι εργαζόμενοι που θεωρούν την ελευθερία πρωτοβουλίας και αποφάσεων άμεσα συνδεδεμένη με την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό που αναζητούν για να νιώσουν ασφάλεια, ενώ το 11% επιλέγει ως σημαντικό παράγοντα το αντικείμενο της εργασίας να ανταποκρίνεται στην περιγραφή της από την αγγελία στην οποία απάντησαν ή από αυτά που είχαν συζητηθεί μεταξύ αυτών και της διοίκησης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Σεβασμός και σωστή συνεργασία
Ενας σημαντικός παράγοντας για την ικανοποίηση των ερωτηθέντων από την εργασιακή ζωή τους, είναι και οι σχέσεις με τους συναδέλφους. Οπως αποδεικνύεται μέσα από την έρευνα, σκοπός των εργαζομένων δεν αποτελεί τόσο η δημιουργία κοινωνικών ή φιλικών σχέσεων με συναδέλφους ή τους ανωτέρους τους, ωστόσο θεωρούν απαραίτητη την καλή συνεργασία και τον σεβασμό στο πρόσωπο κάθε εργαζομένου, ανεξαρτήτως ιεραρχίας ή εργασιακού αντικειμένου (36%). Ζητούμενο αποτελεί, επιπλέον, και το αίσθημα του "ανήκειν", καθώς το 19% των ερωτηθέντων επιθυμεί να συνυπάρχει μέσα σε μια ομάδα με κοινούς στόχους και οράματα, αλλά και να έχει δίκαιη αντιμετώπιση από τους άλλους (15%), χωρίς προκαταλήψεις, προτιμήσεις και υποκειμενικούς παράγοντες.
"Ασφάλεια, παρά προοπτικές"
O Κωνσταντίνος Σκούφης, 40 ετών, τονίζει ότι "καλό θα ήταν να υπήρχε ένα σύνολο πραγμάτων στην εργασία μου. Θα ήθελα να έχω και προοπτική και ικανοποίηση από το αντικείμενο της εργασίας μου. Ωστόσο, σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, αυτό που αναζητώ περισσότερο είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα".
"Ετοιμος να κάνω θυσίες"
Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, 26 ετών, εξηγεί: "Δυστυχώς στην εποχή μας δεν μπορείς να κάνεις και αλλιώς. Θα πρέπει να θυσιάσεις πολλά πράγματα από τη ζωή σου για να έχεις μια σταθερότητα στην εργασία σου. Εγώ είμαι διατεθειμένος να δεχτώ και περικοπές αλλά και αύξηση του ωραρίου εργασίας, για να σώσω την επιχείρηση που εργάζομαι. Είναι προτιμότερο από το να είμαι στο ταμείο ανεργίας".
"Θεμιτές οι μειώσεις μισθών"
Η Εμμανουέλα Αναστασοπούλου, 26 ετών, αναφέρει στο "Εθνος - Εργασία": "Είμαι διατεθειμένη να δεχτώ κάποια ευελιξία στις οικονομικές απολαβές μου, αλλά μέχρι κάποιο όριο. Θα πρέπει και εγώ να ζήσω και να καλύψω τις βασικές ανάγκες μου. Ωστόσο, πάνω σε μια ρεαλιστική βάση οι μειώσεις είναι θεμιτές".
Ταυτότητα της έρευνας
Δείγμα: 500 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 26 ετών και άνω, Διάρκεια δειγματοληψίας: Μάρτιος - Μάιος 2011, Κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου: 34%, Απόφοιτοι ΑΕΙ: 30%, Απόφοιτοι ΤΕΙ, Κολεγίων: 15%., Επαγγελματικά ενεργοί: 62% (>7 χρόνια)
Κατερίνα Κυρίτση
-