Αποζημίωση-μαμούθ για τους εργαζόμενους στo Σκαραμαγκά

Αποζημίωση-μαμούθ για τους εργαζόμενους στo Σκαραμαγκά


Του Παναγιώτη Στάθη

Αποζημίωση-μαμούθ 4 εκατ. ευρώ θα πάρουν 90 εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για μισθούς και επιδόματα που δεν τους έχουν καταβληθεί από το Μάιο του 2010.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας (τμήμα εργατικών διαφορών) τους δικαίωσε στην αγωγή τους κατά της ανώνυμης εταιρείας «Ναυπηγεία Α.Ε.» την οποία κατήγγειλαν πώς στην προσπάθειά της να αποφύγει να καταβάλλει αποζημιώσεις στους εργαζόμενους και να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς αυτούς επιχείρησε να τους φορτώσει σε άλλη εταιρεία-φάντασμα η οποία πουλήθηκε στον Γερμανικό όμιλο Dr Μeyer.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν και έγιναν δεκτά από το δικαστήριο, από τον Οκτώβριο του 2006 και μετά η Ναυπηγεία Α.Ε ενεργοποίησε μια εταιρεία που είχε συστήσει στο παρελθόν χωρίς πρόθεση να την λειτουργήσει με την επωνυμία «Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Α.Ε.» ( ΕΤΥΕ). Η εταιρεία αναλάμβανε την κατασκευή βαγονιών του ΟΣΕ και τον Οκτώβριο του 2007 μεταβιβάστηκε στον γερμανικό όμιλο Dr Μeyer. Για να ξεφορτωθεί τις υποχρεώσεις της η εταιρία θεωρούσε πώς οι εργαζόμενοι υπάγονται στην ΕΤΥΕ και αιτούνταν να τους πληρώσει.

Στην προσφυγή τους, που έγινε δεκτή, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι ανήκουν στα Ναυπηγεία που λόγω οικονομικής αδυναμίας μέχρι σήμερα δεν τους πληρώνουν.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι τα τμήματα της εταιρείας των Ναυπηγείων λειτουργούν ενιαία. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, με αυτόν τον τρόπο δηλαδή με την ενεργοποίηση της ΕΤΥΕ, τα Ναυπηγεία επιχείρησαν να παρακάμψουν τις συμβατικές δεσμεύσεις που είχαν για την προστασία 1.400 θέσεων εργασίας.

Ο συνήγορος των εργαζομένων Δημήτρης Τσοβόλας, τόνισε μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης πως «οι νομικίστικες και βλαπτικές για τα συμφέροντα των εργαζομένων μεθοδεύσεις της εργοδότριας γερμανικής εταιρείας δεν πέρασαν. Είναι όμως θλιβερό το φαινόμενο να προσπαθούν ξένες επιχειρήσεις να αποφύγουν την πληρωμή δεδουλευμένων μισθών και αποζημιώσεων χρησιμοποιώντας οικονομικά τεχνάσματα όπως εικονικές εταιρείες».


Πηγή:www.capital.gr