Αρειος Πάγος: Και στους συμβασιούχους πυροσβέστες το επίδομα των 176 ευρώ


http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1961418

Αρειος Πάγος: Και στους συμβασιούχους πυροσβέστες το επίδομα των 176 ευρώ
NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 26 Απριλίου 2011 18:11

Και οι πυροσβέστες που απασχολούνται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δικαιούνται το μηνιαίο επίδομα των 176 ευρώ του άρθρου 14 του Ν. 3016/2002, έκρινε ο Αρειος Πάγος με την υπ΄ αριθμ. 588/2011 απόφασή του.

Ο Αρειος Πάγος υπογραμμίζει ότι η μη καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ στους πυροσβέστες που απασχολούνται με τη συγκεκριμένη σύμβαση εργασίας (ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου), παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος). Ειδικότερα, έκρινε ότι η κατ΄ εξαίρεση μη χορήγηση της εν λόγω παροχής (επιδόματος) σε ορισμένες μόνο κατηγορίες υπαλλήλων συνιστά άνιση δυσμενή μεταχείριση αυτών έναντι των υπολοίπων εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρειος Πάγος με αμετάκλητες αποφάσεις του, έχει κρίνει νόμιμη την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η ειδική παροχή των 176 ευρώ χορηγήθηκε αρχικά με το νόμο 3016/2002 και αποσκοπούσε στο να εξομαλυνθούν οι υπάρχουσες μισθολογικές διαφορές υπέρ των χαμηλόμισθων υπαλλήλων που δεν λαμβάνουν πρόσθετες μισθολογικές παροχές. Όμως στην συνέχεια από το 2002 και μετά το επίδομα αυτό επεκτάθηκε με σωρεία υπουργικών αποφάσεων (άνω των 55) και σε άλλες πολλές, ετερόκλητες κατηγορίες απασχολουμένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

εκβιάζοντας κι απειλώντας τους εργαζόμενους

Η εταιρεία ΜΕΤΚΑ ΑΕ - [ Translate this page ]
η εταιρεία ΜΕΤΚΑ αναγνωρίζεται σήμερα διεθνώς ως εταιρεία κατασκευής ...
www.metka.gr/default.asp?siteID=2&pageid=2&langid... - Cached - Similar
Απασχόληση στη ΜΕΤΚΑ - [ Translate this page ]
Αναπτύσσοντας συνεχώς τις δραστηριότητές της με νέες αναλήψεις έργων, η ...
www.metka.gr/default.asp?siteID=2&pageid=16...1 - Cached - Similar
Show more results from metka.gr

-
Οι δραστηριότητες της ΜΕΤΚΑ

Μελέτη, προμήθεια και κατασκευή ενεργειακών έργων

Στον ενεργειακό τομέα η ΜΕΤΚΑ υλοποιεί ολοκληρωμένα ενεργειακά έργα "με το κλειδί στο χέρι", προσφέροντας ολόκληρο το φάσμα της Μελέτης-Προμήθειας-Κατασκευής του έργου, κυρίως για Μονάδες Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Δείτε περισσότερα: Ενεργειακά Έργα


Βιομηχανική Παραγωγή

Η βιομηχανική παραγωγή της ΜΕΤΚΑ είναι προσανατολισμένη προς ιδιαίτερα απαιτητικές - όσον αφορά στη χρήση της τεχνολογίας - εφαρμογές, στην Ενέργεια, την Άμυνα και τις Υποδομές. Πρόκειται συνήθως για βαριές και/ή σύνθετες μεταλλικές κατασκευές, με υψηλές ποιοτικές απαιτήσεις.

Δείτε περισσότερα: Βιομηχανική παραγωγή
-


http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6199901&publDate=14/4/2011
Πέμπτη 14 Απρίλη 2011
«ΣΙΓΗΝ ΙΧΘΥΟΣ» ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ Η ΜΕΤΚΑ
Να αξιοποιηθεί το όπλο της εργατικής αλληλεγγύης
Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ
Την τρομοκρατική επιχείρηση της διεύθυνσης της ΜΕΤΚΑ και της εργοδοτικής πλειοψηφίας του εργοστασιακού σωματείου να στρέψουν τους εργαζόμενους της επιχείρησης ενάντια στους συναδέλφους τους, συνδικαλιστές του ταξικού εργατικού κινήματος, που μάχονται για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.
Η εργοδοσία σε ενιαίο μέτωπο με τους εκπροσώπους του εργοδοτικού συνδικαλισμού - «πρωτοπαλίκαρα» είναι ο επικεφαλής της διεύθυνσης, Γ. Οικονόμου, και ο πρόεδρος του σωματείου, Β. Τσιτσικλής - πιέζοντας, εκβιάζοντας κι απειλώντας τους εργαζόμενους, συγκεντρώνουν υπογραφές τους σε «κείμενο καταδίκης και προγραφής» του συνδικαλιστή Κώστα Στεργίου, στελέχους του ΠΑΜΕ, μέλους του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της ΜΕΤΚΑ και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, γγ του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και μέλους του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου.
Να σημειώσουμε ότι ο εν λόγω συνδικαλιστής - όπως και άλλοι 4 που είχαν απολυθεί και επαναπροσλήφθηκαν κάτω από την πίεση των εργατικών αντιδράσεων - με απόφαση της διεύθυνσης της ΜΕΤΚΑ έχει «εκτοπιστεί» από το χώρο της παραγωγικής εργασίας και του έχει απαγορευτεί η οποιαδήποτε επαφή με τους εργαζόμενους της επιχείρησης.
Ανοίγουν επικίνδυνοι δρόμοι
Στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ κάνει λόγο για «κατάπτυστη ενέργεια» της εργοδοσίας και υπογραμμίζει: «Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους του νομού αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, στη νεολαία και τους καλεί να καταδικάσουν απερίφραστα τέτοιες μεθοδεύσεις. Να εκφράσουν την απέχθειά τους για τη στάση των υποτακτικών συνδικαλιστών της πλειοψηφίας του εργοδοτικού σωματείου της ΜΕΤΚΑ, να τους παραδώσουν στη δημόσια χλεύη. Τέτοιοι εργάτες δεν έχουν καμιά σχέση με την τάξη μας, τις αξίες και τα οράματά της. Είναι προδότες της τάξης τους και ως τέτοιοι πρέπει ανάλογα να "ανταμειφτούν".
Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της ΜΕΤΚΑ να μη σκύψουν το κεφάλι μπροστά στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Να πάρουν υπόψη τους ότι στην παγκόσμια ιστορία, όποτε οι εργάτες σκύψανε το κεφάλι τελικά ποτέ δεν κέρδισαν αλλά ούτε και τη γλίτωσαν. Να αναλογιστούν ότι όλα τα δικαιώματα που είχαμε μέχρι σήμερα, δικαιώματα που τσαλαπατιούνται και αφαιρούνται, κατακτήθηκαν με συλλογική δράση, αγώνες και θυσίες, όταν οι εργάτες γίνονταν "μια γροθιά" απέναντι στον ταξικό αντίπαλο. Οι εργάτες κέρδιζαν πάντα όταν ύψωναν ανάστημα στους εργοδότες, απομόνωναν τα γιουσουφάκια τους στα σωματεία, αντιστέκονταν σε αντεργατικές κυβερνητικές πολιτικές».
Απευθυνόμενη η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ στους εργαζόμενους της ΜΕΤΚΑ σημειώνει: «Κατανοούμε έως ένα βαθμό τις δυσκολίες, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, αλλά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή απαιτείται δύναμη και θάρρος. Δεν είστε μόνοι σας, έχετε δίπλα σας το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, το ΠΑΜΕ, την αλληλεγγύη των υπόλοιπων εργαζομένων. Κάθε προσπάθεια για ατομική λύση έχει "κοντά ποδάρια", φέρνει χειρότερα αποτελέσματα.
Σας καλούμε να σταθείτε αλληλέγγυοι στο συνάδελφό σας που διώκεται, να σφυρηλατήσετε την αγωνιστική ενότητά σας, να συμπορευτείτε με το ταξικό κίνημα, να δώσετε προοπτική στον αγώνα σας. Αυτά δεν μπορούν να κατακτηθούν αν δεν απομονώσετε τους προδότες της τάξης μας. Να τους εκδιώξετε οριστικά και αμετάκλητα από τα όργανα του σωματείου σας, να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας.
Βαριά είναι η ευθύνη που σηκώνετε στις πλάτες σας. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη ΜΕΤΚΑ. Εχει στόχο την τρομοκράτηση συνολικά των εργαζομένων, την απαξίωση της αγωνιστικής ταξικής συνδικαλιστικής δράσης, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους που θα τους βρει μπροστά του το κίνημα. Σε κάθε περίπτωση, αν περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας, η κατάσταση θα χειροτερεύσει και για σας και τις οικογένειές σας αλλά και για τους συναδέλφους σας σε άλλους χώρους».
Σύσκεψη χτες στο Βόλο
Χτες το απόγευμα η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» οργάνωσε, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων, στην οποία καταγγέλθηκε η εργοδοτική τρομοκρατία και εκφράστηκε η εργατική αλληλεγγύη στους διωκόμενους συνδικαλιστές.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης δόθηκε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο Κ. Στεργίου και ο Γιώργος Ρούσσας, πρόεδρος του συνδικάτου, υπογράμμισαν ότι η εργατική και, γενικότερα, η λαϊκή αλληλεγγύη είναι ισχυρότατο όπλο στην πάλη κατά της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Την αλληλεγγύη τους και την ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες ώστε να δυναμώσει εξέφρασαν παρεμβαίνοντας στη σύσκεψη εκπρόσωποι του Συλλόγου Καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Δασκάλων και της τοπικής Γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης». Παραβρέθηκαν ακόμα εκπρόσωποι σωματείων από μια σειρά χώρους.
Σήμερα, Πέμπτη, στη 1 μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας με θέμα τη συμπεριφορά της ΜΕΤΚΑ προς τον Κ. Στεργίου και τους άλλους 4 συνδικαλιστές.

Οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας

http://www.reporter.gr/MONEY/%CE%91%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%A3%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1/item/176257-%CE%9F%CE%B9-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%87%CE%B7%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82

Οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας
Ημ/νία: 00:41 - 01 Απρ 2011
Κατηγορία: Εργασιακά




Oι νέες ρυθμίσεις εφαρμόζονται για συντάξεις χηρείας, όταν ο θάνατος επήλθε ή επέλθει από 15 Iουλίου 2010 και μετά (ημέρα δημοσίευσης του νέου νόμου).

Kαμία μεταβολή δεν επέρχεται στις συντάξεις χηρείας όταν ο θάνατος επήλθε πριν τις 15 Iουλίου 2010. Mε το νέο νόμο επεκτείνεται και στο Δημόσιο το καθεστώς συνταξιοδότησης λόγω θανάτου που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, ενώ από τις 15 Iουλίου και μετά, προβλέπεται αύξηση των ετών έγγαμης συμβίωσης προκειμένου ο επιζών των συζύγων να δικαιωθεί σύνταξης.

Oι βασικές προϋποθέσεις είναι αθροιστικά οι ακόλουθες:

- Nα έχει συμπληρωθεί ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης που προβλέπεται από τις ειδικές διατάξεις κάθε Tαμείου ή από τις γενικές διατάξεις

- Nα έχουν συμπληρωθεί 3 έτη έγγαμης συμβίωσης μέχρι την ημερομηνία θανάτου όταν ο θανών ήταν εργαζόμενος κατά την ημερομηνία τέλεσης του γάμου (ο χρόνος αυτός ήταν από 6 μήνες μέχρι 2 χρόνια με το προηγούμενο καθεστώς) εκτός εάν:

α. Έχει γεννηθεί παιδί κατά τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης

β. H γυναίκα βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης σε περίπτωση θανάτου του συζύγου

γ. O θάνατος οφείλεται σε βίαιο συμβάν

- Nα έχουν συμπληρωθεί 5 χρόνια έγγαμης συμβίωσης (από 1 μέχρι 2 έτη που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς), όταν ο θανών ήταν συνταξιούχος, εκτός εάν ισχύει μία από τις περιπτώσεις α, β, γ, που αναφέρονται παραπάνω οπότε δεν ισχύει η προϋπόθεση των 5 ετών.

Nα σημειωθεί πως, οι προϋποθέσεις είναι πλέον ίδιες για τους άνδρες και για τις γυναίκες, χωρίς εξαιρέσεις σε όλα τα Tαμεία.

Aναλυτικότερα, σύμφωνα με τις εγκυκλίους, ορίζεται πως σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου, θα πρέπει να έχουν παρέλθει τρία χρόνια από την τέλεση του γάμου, προκειμένου ο επιζών σύζυγος να δικαιούται σύνταξη (από όλα τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης και το Δημόσιο) λόγω θανάτου.

H πάροδος τριετίας δεν ισχύει στις περιπτώσεις που ο θάνατος του ασφαλισμένου οφείλεται σε ατύχημα, εργατικό ή μη, ή κατά τη διάρκεια του γάμου γεννήθηκε, νομιμοποιήθηκε, αναγνωρίστηκε ή υιοθετήθηκε τέκνο, ή η χήρα κατά το χρόνο θανάτου του ασφαλισμένου τελούσε σε κατάσταση εγκυμοσύνης, η οποία δεν διεκόπη και γεννήθηκε ζων τέκνο.

Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου λόγω γήρατος ή αναπηρίας, θα πρέπει να έχουν παρέλθει πέντε έτη από την τέλεση του γάμου, προκειμένου ο επιζών σύζυγος να δικαιούται σύνταξη λόγω θανάτου από ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, εκτός και εάν κατά τη διάρκεια του γάμου γεννήθηκε, νομιμοποιήθηκε, αναγνωρίστηκε ή υιοθετήθηκε τέκνο, ή η χήρα κατά το χρόνο θανάτου τού ασφαλισμένου τελούσε σε κατάσταση εγκυμοσύνης, η οποία δεν διεκόπη και γεννήθηκε ζων τέκνο.

H διάταξη έχει εφαρμογή τόσο στους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους (παλαιοί ασφαλισμένοι), όσο και στους από 1/1/1993 ασφαλισμένους (νέοι ασφαλισμένοι), σε οποιοδήποτε φορέα ασφάλισης ή το Δημόσιο. Kάθε άλλη διάταξη, γενική ή καταστατική, έχει καταργηθεί.

Eιδικοί όροι συνταξιοδότησης επιζώντων συζύγων

Προβλέπεται πλέον ρητά η χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου στον επιζώντα για μία τριετία, χωρίς περιορισμούς, σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου ασφαλιστικού οργανισμού κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, από την πρώτη του επομένου τού θανάτου μήνα, εφόσον ο επιζών σύζυγος δικαιούται να λάβει σύνταξη λόγω θανάτου, σύμφωνα με τις γενικές ή καταστατικές διατάξεις του κάθε ασφαλιστικού οργανισμού.

Mετά από την πάροδο της τριετίας, ο επιζών σύζυγος, εφόσον εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, η σύνταξη θανάτου περιορίζεται στο 50% της δικαιούμενης σύνταξης θανάτου, έως τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, και μετά τη συμπλήρωση του ορίου αυτού λαμβάνει το 70% της σύνταξης αυτής. Tα ανωτέρω δεν έχουν εφαρμογή, στην περίπτωση που ο επιζών σύζυγος, κατά την ημερομηνία θανάτου, είναι ανάπηρος σωματικά ή πνευματικά σε ποσοστό 67% και άνω, οπότε λαμβάνει ολόκληρη τη δικαιούμενη σύνταξη, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναπηρία, ανεξαρτήτως άλλων προϋποθέσεων.

Σε περίπτωση που ο επιζών σύζυγος λαμβάνει και σύνταξη από ίδιο δικαίωμα ή περισσότερες της μίας συντάξεις λόγω θανάτου, κύριες ή επικουρικές, ο ανωτέρω περιορισμός της σύνταξης, γίνεται σε μία από τις κύριες καθώς και σε μία από τις επικουρικές συντάξεις της επιλογής του.

Tα ανωτέρω εφαρμόζονται και στους συνταξιούχους ή βοηθηματούχους τύπου σύνταξης του IKA, που λαμβάνουν κατώτατα όρια σύνταξης από τον φορέα.

Σε περίπτωση που η σύνταξη θανάτου καταβάλλεται μειωμένη και ο θανών ασφαλισμένος ή συνταξιούχος καταλείπει τέκνα που δικαιούνται σύνταξη θανάτου, σύμφωνα με τις γενικές ή καταστατικές διατάξεις των φορέων που χορηγούν τη σύνταξη θανάτου, το υπόλοιπο της σύνταξης του επιζώντα επιμερίζεται στα τέκνα σε ίσα μέρη. O περιορισμός αυτός ισχύει και στην περίπτωση που η σύνταξη λόγω θανάτου καταβάλλεται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητας του Yπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης.

O επιζών σύζυγος που λαμβάνει σύνταξη από ίδιο δικαίωμα ή σύνταξη λόγω θανάτου από φορέα αρμοδιότητας του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης ή το NAT, και σύνταξη λόγω θανάτου από τους ανωτέρω φορείς ή το Δημόσιο, από υπηρεσία που παρασχέθηκε στο Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, υπόκειται σε περιορισμό της σύνταξης, με αντίστοιχο επιμερισμό του υπολοίπου της σύνταξης στα δικαιοδόχα τέκνα, εφόσον υπάρχουν.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος γήρατος του OAEE λαμβάνει σύνταξη θανάτου από τον Tομέα Σύνταξης Mηχανικών και Eργοληπτών Δημοσίων Έργων (TΣMEΔE) του ETAA, από εργασία του θανόντος στο Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή, η σύνταξη λόγω θανάτου καταβάλλεται χωρίς περιορισμό για μία τριετία από την πρώτη του επομένου του θανάτου μήνα. Mετά την πάροδο της τριετίας, εφόσον ο συνταξιούχος δεν έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του, η σύνταξη περιορίζεται κατά 50%, και ο επιζών σύζυγος επιλέγει εάν ο περιορισμός της σύνταξης θα γίνει στη σύνταξη γήρατος που λαμβάνει από τον OAEE ή στη σύνταξη θανάτου που λαμβάνει από το TΣMEΔE.

Mετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, ο επιζών σύζυγος λαμβάνει το 70% της σύνταξης που έχει επιλέξει να περιοριστεί. Eφόσον υπάρχουν τέκνα, τα οποία δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του OAEE ή του TΣMEΔE, το ποσό της σύνταξης που περικόπτεται από τον επιζώντα σύζυγο επιμερίζεται στα τέκνα.

Eπισημαίνεται ότι δικαίωμα επιλογής σε ό,τι αφορά στον περιορισμό της σύνταξης του Δημοσίου έχουν μόνο όσοι λαμβάνουν από αυτό σύνταξη λόγω θανάτου και όχι σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος.

Σε περίπτωση που ο επιζών σύζυγος λαμβάνει σύνταξη από ίδιο δικαίωμα και σύνταξη λόγω θανάτου από το Δημόσιο ή από φορέα κύριας ασφάλισης με καθεστώς όμοιο με αυτό του Δημοσίου, τότε ισχύουν οι διατάξεις του νόμου του 1998. Για παράδειγμα, συνταξιούχος ιατρός του EΣY λαμβάνει σύνταξη ως επιζών σύζυγος από τον Tομέα Σύνταξης και Aσφάλισης Yγειονομικών (TΣAY) του ETAA, λόγω θανάτου του συζύγου, μόνιμου ιατρού του IKA, ασφαλισμένου στο Eιδικό Συνταξιοδοτικό Kαθεστώς του IKA (ν. 3163/1955). Στην περίπτωση αυτή έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 14 του άρθρου 8 του ν. 259 2/1998, οπότε η σύνταξη λόγω θανάτου από το TΣAY καταβάλλεται εξ αρχής μειωμένη κατά 70%, εκτός και εάν ζητήσει την αναστολή της σύνταξής του, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 1379/1983, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 17 του ν. 1489/1984.

Aντίθετα, στην περίπτωση συνταξιούχου ιατρού του EΣY που λαμβάνει σύνταξη ως επιζών σύζυγος από τον Tομέα TΣAY του ETAA, λόγω θανάτου του συζύγου, ο οποίος ασκούσε ελεύθερο επάγγελμα, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 62 του ν. 2676/1999, όπως ισχύει.

Ερωτήσεις - απαντήσεις
Ποιες αλλαγές επέρχονται στις συντάξεις λόγω χηρείας με το νέο ασφαλιστικό νόμο (3863/2010);

Δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές με τις νέες διατάξεις. Oυσιαστικά διατηρείται το υπάρχον καθεστώς που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, επεκτείνεται όμως και σε όσους λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου και από το Δημόσιο. Παράλληλα προβλέπεται αύξηση των ετών έγγαμης συμβίωσης προκειμένου ο επιζών των συζύγων να δικαιωθεί σύνταξης.

Από πότε εφαρμόζεται το νέο καθεστώς;

Oι νέες ρυθμίσεις εφαρμόζονται για συντάξεις χηρείας, όταν ο θάνατος επήλθε ή επέλθει από 15 Iουλίου 2010 και μετά (ημέρα δημοσίευσης του νέου νόμου). Kαμία μεταβολή δεν επέρχεται στις συντάξεις χηρείας όταν ο θάνατος επήλθε πριν τις 15 Iουλίου 2010.

Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου στον επιζώντα σύζυγο;

Oι βασικές προϋποθέσεις είναι αθροιστικά οι ακόλουθες:

Nα έχει συμπληρωθεί ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης που προβλέπεται από τις ειδικές διατάξεις κάθε ταμείου ή από τις γενικές διατάξεις

Nα έχουν συμπληρωθεί 3 έτη έγγαμης συμβίωσης μέχρι την ημερομηνία θανάτου όταν ο θανών ήταν εργαζόμενος κατά την ημερομηνία τέλεσης του γάμου (ο χρόνος αυτός ήταν από 6 μήνες μέχρι 2 χρόνια με το προηγούμενο καθεστώς) εκτός εάν:

α. Έχει γεννηθεί παιδί κατά τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης

β. H γυναίκα βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης σε περίπτωση θανάτου του συζύγου

γ. O θάνατος οφείλεται σε βίαιο συμβάν

Nα έχουν συμπληρωθεί 5 χρόνια έγγαμης συμβίωσης (από 1 μέχρι 2 έτη που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς), όταν ο θανών ήταν συνταξιούχος, εκτός εάν ισχύει μία από τις περιπτώσεις α, β, γ, που αναφέρονται παραπάνω οπότε δεν ισχύει η προϋπόθεση των 5 ετών.

Yπάρχει περίπτωση μείωσης η κατάργησης σύνταξης από αυτές που καταβάλλονται ήδη σε επιζώντες συζύγους;

Όχι, καμία αλλαγή δεν γίνεται για συντάξεις που έχουν καταβληθεί ή θα καταβληθούν σε επιζώντες συζύγους, όταν ο θάνατος του ασφαλισμένου ή του συνταξιούχου επήλθε πριν τις 15 Iουλίου του 2010.

Yπάρχει όριο ηλικίας το οποίο θα πρέπει να έχει συμπληρώσει ο επιζών των συζύγων για να πάρει σύνταξη λόγω θανάτου του συζύγου;

Όχι δεν προβλέπεται κανένα ηλικιακό όριο. Στην περίπτωση όμως που ο επιζών εργάζεται ή λαμβάνει σύνταξη χηρείας καταβάλλεται πλήρης η σύνταξη για 3 χρόνια και μειώνεται στη συνέχεια κατά 50% μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας. Mετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας η μείωση είναι 30%.

Eπισημαίνεται ότι στην περίπτωση που ο επιζών λαμβάνει σύνταξη και από δικό του δικαίωμα η μείωση γίνεται τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική, σε μία από τις κύριες και σε μία από τις επικουρικές που θα επιλέξει ο ίδιος. Oι περιορισμοί δεν ισχύουν όταν ο επιζών των συζύγων είναι ανάπηρος 67% και άνω.

Oι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου είναι ίδιες ή διαφορετικές για άνδρες και γυναίκες;

Oι προϋποθέσεις είναι πλέον ίδιες για τους άνδρες και για τις γυναίκες, χωρίς εξαιρέσεις σε όλα τα Tαμεία

Tι γίνεται στις περιπτώσεις που υπάρχουν παιδιά ανήλικα ή παιδιά που σπουδάζουν;

Σε όλες τις περιπτώσεις που ο θανών αφήνει παιδιά ανήλικα ή παιδιά που σπουδάζουν, ισχύουν όλες οι διατάξεις που προβλέπονται για τη συνταξιοδότησή τους σε κάθε Tαμείο χωρίς καμία αλλαγή. Mάλιστα στις περιπτώσεις που η σύνταξη μειώνεται για τον επιζώντα σύζυγο ή σύνταξη που χάνεται για το χήρο ή τη χήρα επιμερίζεται στα παιδιά.




Σε συνεργασία με το site eranistis.gr

Εργατικό δυστύχημα στον Λιμένα «Friendship gas» Τσερνόμπιλ Φουκουσίμα Χανιά συντάξεις χηρείας


-Εργατικό δυστύχημα στον Λιμένα «Friendship gas» Τσερνόμπιλ Φουκουσίμα Χανιά συντάξεις χηρείας

-

Εργατικό δυστύχημα στον Εμπορικό Λιμένα Θεσσαλονίκης 

Ημερησία - ‎Apr 19, 2011‎
Το ατύχημα σημειώθηκε στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού όπου ο άτυχος 54χρονος, που απασχολούνταν στην υπηρεσία ασφάλειας του ΟΛΘ, παρασύρθηκε από το ανυψωτικό μηχάνημα, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες. Ο 48χρονος χειριστής του κλάρκ ...

Αναβλήθηκε η δίκη για το θανατηφόρο ατύχημα στο «Friendship gas» 

Zougla - ‎Apr 14, 2011‎
Αναβλήθηκε για τρίτη φορά από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά η δίκη των έντεκα υπευθύνων για το θάνατο 8εργατών στο Πέραμα, στο δεξαμενόπλοιο «Friendship gas», τον Ιούλιο του 2008. Οι άτυχοι εργάτες είχαν χάσει τη ζωή τους από έκρηξη στο ...

Από το Τσερνόμπιλ στη Φουκουσίμα 

Πρώτο ΘΕΜΑ - ‎14 hours ago‎
Η έκρηξη του αντιδραστήρα προκάλεσε την έκλυση ραδιενεργών υλικών αντίστοιχη με τουλάχιστον 200 βόμβες της Χιροσίμα και μολύνε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης. Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού, ενώ μέσα σε τέσσερις μήνες, ...

Τη ζωή του έχασε 42χρονος εργάτης 

Ριζοσπάστης - ‎Apr 5, 2011‎
Εχασε τελικά τη μάχη με τη ζωή ένας ακόμη εργάτης στο Ρέθυμνο όταν τραυματίστηκε σοβαρά σε εργατικό«ατύχημα» που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Συγκεκριμένα το νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε το Σάββατο 3 Απρίλη όταν ο άτυχος άνδρας, ...

Ο μέσα σου λεκές 

gazzetta.gr - ‎Apr 12, 2011‎
Εκείνο το καλοκαίρι όμως, που όλα ήταν όμορφα πλην των νεκρών εργατών σε εργατικά ατυχήματαγια χάρη της Ολυμπιάδας (τότε που τους μετανάστες τους χρειαζόμαστε δηλαδή) και πλην εκείνης της παράξενης μυρωδιάς κοκτέιλ από κάτουρα που δεν δόθηκαν ποτέ και ...

Μείωση αποδοχών δέχθηκαν οι εργαζόμενοι στην Tepco 

Capital.gr - ‎14 hours ago‎
«Τα περισσότερα μέλη μας δεν έφεραν αντίρρηση στη μείωση των μισθών, αναλογιζόμενοι την κατάσταση στην εταιρεία και τις επιδράσεις στην κοινωνία από το πυρηνικό ατύχημα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του εργατικούσυνδικάτου της εταιρείας, Koji Sakata. ...

Εργατικό ατύχημα στα Χανιά 

Newpost.gr - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ - ‎Apr 14, 2011‎
Λιπόθυμος από το φρεάτιο νεοανεγειρόμενης οικοδομής στο Πυθάρι ανασύρθηκε χθες το απόγευμα ένας άνδρας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων. Ο άντρας πραγματοποιούσε οικοδομικές εργασίες. Βάζοντας μονωτικό υλικό στο φρεάτιο της οικοδομής σε βάθος ...

(Ξένη δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ... 

Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων - ‎Apr 19, 2011‎
Η έκθεση αυτοψίας θα διαβιβασθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή. Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων τηςεργατικής νομοθεσίας για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Τσερνόμπιλ 25 χρόνια μετά 

Zougla - ‎6 hours ago‎
Περισσότεροι από 30 εργαζόμενοι πέθαναν τις αμέσως επόμενες ώρες, αλλά οι θάνατοι που συνδέονται άμεσα με το ατύχημα δεν ξεπερνούν τους 60, και είναι αυτοί των εργαζόμενων που εκτέθηκαν άμεσα και των πυροσβεστών που έσπευσαν στο σημείο, αλλά δεν πήραν ...

Οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας 

Reporter.gr - ‎Mar 31, 2011‎
H πάροδος τριετίας δεν ισχύει στις περιπτώσεις που ο θάνατος του ασφαλισμένου οφείλεται σε ατύχημαεργατικόή μη, ή κατά τη διάρκεια του γάμου γεννήθηκε, νομιμοποιήθηκε, αναγνωρίστηκε ή υιοθετήθηκε τέκνο, ή η χήρα κατά το χρόνο θανάτου του ...

-

Agelioforos.gr
Εργατικό δυστύχημα στον Εμπορικό Λιμένα Θεσσαλονίκης
Ημερησία - ‎Apr 19, 2011‎
Το ατύχημα σημειώθηκε στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού όπου ο άτυχος 54χρονος, που απασχολούνταν στην υπηρεσία ασφάλειας του ΟΛΘ, παρασύρθηκε από το ανυψωτικό μηχάνημα, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες. Ο 48χρονος χειριστής του κλάρκ ...
Ανακοίνωση του ΟΛΘ για το θανατηφόρο ατύχημα στο λιμάνι Θεσσαλονίκης Εξπρές
all 9 news articles »
Αναβλήθηκε η δίκη για το θανατηφόρο ατύχημα στο «Friendship gas»
Zougla - ‎Apr 14, 2011‎
Αναβλήθηκε για τρίτη φορά από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά η δίκη των έντεκα υπευθύνων για το θάνατο 8 εργατών στο Πέραμα, στο δεξαμενόπλοιο «Friendship gas», τον Ιούλιο του 2008. Οι άτυχοι εργάτες είχαν χάσει τη ζωή τους από έκρηξη στο ...

Newsbeast.gr
Από το Τσερνόμπιλ στη Φουκουσίμα
Πρώτο ΘΕΜΑ - ‎14 hours ago‎
Η έκρηξη του αντιδραστήρα προκάλεσε την έκλυση ραδιενεργών υλικών αντίστοιχη με τουλάχιστον 200 βόμβες της Χιροσίμα και μολύνε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης. Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού, ενώ μέσα σε τέσσερις μήνες, ...
Τσέρνομπιλ 25 χρόνια μετά Zougla
Με το βλέμμα στη Φουκουσίμα η «μαύρη» επέτειος της καταστροφής στο Τσερνόμπιλ Τα Νέα Οnline
Μαύρη επέτειος της καταστροφής στο Τσερνόμπιλ Madata.gr
Econews.gr (Ιστολόγιο)
all 99 news articles »
Τη ζωή του έχασε 42χρονος εργάτης
Ριζοσπάστης - ‎Apr 5, 2011‎
Εχασε τελικά τη μάχη με τη ζωή ένας ακόμη εργάτης στο Ρέθυμνο όταν τραυματίστηκε σοβαρά σε εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Συγκεκριμένα το νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε το Σάββατο 3 Απρίλη όταν ο άτυχος άνδρας, ...

gazzetta.gr
Ο μέσα σου λεκές
gazzetta.gr - ‎Apr 12, 2011‎
Εκείνο το καλοκαίρι όμως, που όλα ήταν όμορφα πλην των νεκρών εργατών σε εργατικά ατυχήματα για χάρη της Ολυμπιάδας (τότε που τους μετανάστες τους χρειαζόμαστε δηλαδή) και πλην εκείνης της παράξενης μυρωδιάς κοκτέιλ από κάτουρα που δεν δόθηκαν ποτέ και ...
Μείωση αποδοχών δέχθηκαν οι εργαζόμενοι στην Tepco
Capital.gr - ‎14 hours ago‎
«Τα περισσότερα μέλη μας δεν έφεραν αντίρρηση στη μείωση των μισθών, αναλογιζόμενοι την κατάσταση στην εταιρεία και τις επιδράσεις στην κοινωνία από το πυρηνικό ατύχημα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του εργατικού συνδικάτου της εταιρείας, Koji Sakata. ...
Εργατικό ατύχημα στα Χανιά
Newpost.gr - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ - ‎Apr 14, 2011‎
Λιπόθυμος από το φρεάτιο νεοανεγειρόμενης οικοδομής στο Πυθάρι ανασύρθηκε χθες το απόγευμα ένας άνδρας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων. Ο άντρας πραγματοποιούσε οικοδομικές εργασίες. Βάζοντας μονωτικό υλικό στο φρεάτιο της οικοδομής σε βάθος ...
(Ξένη δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ...
Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων - ‎Apr 19, 2011‎
Η έκθεση αυτοψίας θα διαβιβασθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή. Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Zougla
Τσερνόμπιλ 25 χρόνια μετά
Zougla - ‎6 hours ago‎
Περισσότεροι από 30 εργαζόμενοι πέθαναν τις αμέσως επόμενες ώρες, αλλά οι θάνατοι που συνδέονται άμεσα με το ατύχημα δεν ξεπερνούν τους 60, και είναι αυτοί των εργαζόμενων που εκτέθηκαν άμεσα και των πυροσβεστών που έσπευσαν στο σημείο, αλλά δεν πήραν ...
Οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας
Reporter.gr - ‎Mar 31, 2011‎
H πάροδος τριετίας δεν ισχύει στις περιπτώσεις που ο θάνατος του ασφαλισμένου οφείλεται σε ατύχημα, εργατικό ή μη, ή κατά τη διάρκεια του γάμου γεννήθηκε, νομιμοποιήθηκε, αναγνωρίστηκε ή υιοθετήθηκε τέκνο, ή η χήρα κατά το χρόνο θανάτου του ...
-

είχαν χάσει τη ζωή τους από έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=293349&cid=4
Αναβλήθηκε η δίκη για το θανατηφόρο ατύχημα στο «Friendship gas»
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011, 18:55

Αναβλήθηκε για τρίτη φορά από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά η δίκη των έντεκα υπευθύνων για το θάνατο 8 εργατών στο Πέραμα, στο δεξαμενόπλοιο «Friendship gas», τον Ιούλιο του 2008.

Οι άτυχοι εργάτες είχαν χάσει τη ζωή τους από έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών στα αμπάρια του πλοίου.

Εργαζόμενοι της ναυπηγοπεπισκευαστικής ζώνης Περάματος πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια, ενώ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για τις συνεχείς αναβολές που παίρνει η δίκη, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά.

Το δικαστήριο που συνεδρίασε σήμερα αποφάσισε η νέα δίκη των κατηγορουμένων για το εργατικό δυστύχημα να διεξαχθεί στις 29 Σεπτεμβρίου του 2011.

Το απόγευμα, οι εργαζόμενοι της ναυπηγοεπισκευαστικής πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ηρώων, στο Πέραμα.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση χωροθέτηση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης ώστε να μπορεί να συνυπάρξει με άλλες χρήσεις, να περάσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά σε κρατικό έλεγχο και να λειτουργήσουν με κρατικές παραγγελίες.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011, 18:55

Βιομηχανία

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1

Βιομηχανία
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια



Κατανομή του ΑΕΠ ανά τομέα και εργατικό δυναμικό βάσει της απασχόλησης. Τα πράσινο, κόκκινο και μπλε συστατικά των χωρών αναλογούν στη γεωργία, τη βιομηχανία και την παροχή υπηρεσιών αντίστοιχα.
Βιομηχανία ονομάζεται η κατασκευή ή παραγωγή ενός αγαθού ή υπηρεσίας μέσα σε μία οικονομία[1]. Παρόλο που η βιομηχανία αποτελεί μία ευρεία έννοια για κάθε είδος οικονομικής παραγωγής, στα οικονομικά και τον αστικό σχεδιασμό η βιομηχανία είναι συνώνυμη της δευτερογενούς παραγωγής, η οποία είναι το είδος της οικονομικής δραστηριότητας που ασχολείται με την κατασκευή αγαθών και προϊόντων[1].
Υπάρχουν τέσσερις κύριοι βιομηχανικοί οικονομικοί τομείς, ο πρωτογενής τομέας που αφορά κυρίως τη βιομηχανία εξαγωγής πρώτων υλών όπως η εξόρυξη και η γεωργία, ο δευτερογενής τομέας που αφορά την διύλιση, την κατασκευή και την παραγωγή, ο τριτογενής τομέας που ασχολείται με υπηρεσίες (όπως η νομική ή η ιατρική) και τη διανομή των αγαθών και ο τεταρτογενής τομέας ο οποίος είναι σχετικά νέος τύπος της γνωστικής βιομηχανίας που εστιάζει στην τεχνολογική έρευνα, σχεδιασμό και εξέλιξη, όπως ο προγραμματισμός ή η βιοχημεία. Επίσης έχει προταθεί και ένας πεμπτογενής τομέας που θα περιλαμβάνει τις μη κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Η οικονομία χωρίζεται επίσης δύο τομείς, δημόσιο και ιδιωτικό, με τη βιομηχανία να κατατάσσεται συνήθως στον ιδιωτικό.
Η βιομηχανία με την έννοια της παρασκευής-κατασκευής έγινε ο κύριος τομέας παραγωγής και εργασίας στις Ευρωπαϊκές και Βορειοαμερικανικές χώρες κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης, με την ανατροπή των προηγούμενων εμπορικών και φεουδαρχικών οικονομιών, μέσω της ταχείας και επιτυχούς τεχνολογικής ανάπτυξης, όπως επήλθε για παράδειγμα με την εισαγωγή του χάλυβα και του γαιάνθρακα στην παραγωγή. Βοηθήθηκε από τις τεχνολογικές εξελίξεις και συνέχισε να αναπτύσσεται σε νέους τύπους και τομείς μέχρι και σήμερα. Ως επακόλουθο, οι βιομηχανικές χώρες άρχισαν να υιοθετούν καπιταλιστική οικονομική πολιτική. Σιδηρόδρομοι και ατμόπλοια άρχισαν γρήγορα να συνδέουν παγκόσμιες αγορές οι οποίες ήταν προηγούμενα απρόσιτες, επιτρέποντας σε ιδιωτικές εταιρίες να εξελιχθούν σε ανήκουστα για την τότε εποχή μεγέθη και πλούτο. Από την Βιομηχανική επανάσταση και έπειτα το ένα τρίτο περίπου της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής προέρχεται από τη βιομηχανική παραγωγή, ποσοστό μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό της αγροτικής παραγωγής.
Πολλές ανεπτυγμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, και αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, εξαρτώνται σημαντικά από τη βιομηχανία. Οι βιομηχανίες, οι χώρες στις οποίες βρίσκονται και δραστηριοποιούνται και οι οικονομίες των χωρών αυτών διασυνδέονται με ένα πολύπλοκο δίκτυο αλληλεξάρτησης.
[Επεξεργασία]Δείτε επίσης

Κατάλογος βιομηχανικών δραστηριοτήτων
[Επεξεργασία]Παραπομπές


Τα Κοινά έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Βιομηχανία
↑ 1,0 1,1 industry definition. Dictionary.com (ανακτήθηκε 15 Φεβρουαρίου 2009 )
Στο άρθρο αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το άρθρο Industry της Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Κατηγορία: Βιομηχανία

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%AE%CF%84%CF%89%CE%BD

Κατάλογος βιομηχανικών δραστηριοτήτων
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μια πολύ συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος ταξινόμησης των Οικονομικών και Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων είναι η ταξινόμηση σε,
Πρωτογενή κλάδο (ορυχεία, γεωργία κλπ, παραγωγή πρώτων υλών)
Δευτερογενή κλάδο (κατασκευαστική βιομηχανία, μεταποίηση)
Τριτογενή κλάδο (εμπόριο, υπηρεσίες, διοίκηση).
Κατά την ταξινόμηση αυτή ο όρος Βιομηχανία ταυτίζεται με τις δευτερογενείς μεταποιητικές (και συνήθως έντονα μηχανοποιημένες) δραστηριότητες. Όμως η προηγούμενη ταξινόμηση θεωρείται πλέον ξεπερασμένη και ανεπαρκής.
Ο όρος Βιομηχανική Δραστηριότητα χρησιμοποιείται στα πλαίσια της στατιστικής ταξινόμησης ως ταυτόσημος με τον όρο Οικονομική Δραστηριότητα[1]. Και στις δύο περιπτώσεις δηλαδή αναφερόμαστε στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων. Χαρακτηριστικές είναι οι φράσεις Βιομηχανία του Θεάματος, Τουριστική Βιομηχανία κλπ.
Η κάτω λίστα βασίζεται στον Κατάλογο Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων κατά ΣΤΑΚΟΔ-03[2]:

Α. ΓΕΩΡΓΙΑ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, ΘΗΡΑ ΚΑΙ ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ
Β. ΑΛΙΕΙΑ
Γ. ΟΡΥΧΕΙΑ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΕΙΑ
Δ. ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
ΔΑ. Βιομηχανία τροφίμων και ποτών; Καπνοβιομηχανία
ΔΒ. Κλωστοϋφαντουργία
ΔΓ. Βυρσοδεψία
ΔΔ. Βιομηχανία ξυλείας
ΔΕ. Παραγωγή χαρτιού; Εκδόσεις; Εκτυπώσεις
ΔΣΤ. Διυλιστήρια πετρελαίου
ΔΖ. Χημική βιομηχανία
βιομηχανικά αέρια
χρωστικές ύλες
ανόργανες οξέα και βάσεις
οργανικές χημικές ουσίες
λιπάσματα
πολυμερή σε πρωτογενείς μορφές
καουτσούκ
παρασιτοκτόνα και αγροχημικά
βερνίκια και μελάνια
φαρμακοβιομηχανία
σαπούνια και απορρυπαντικά
καλλυντικά
εκρηκτικά
φωτογραφικά υλικά
CD; DVD; φιλμ; ταινίες μαγνητικής εγγραφής
τεχνητά νήματα και κλωστές
ΔΗ. Βιομηχανία πλαστικών
Δθ. Κατασκευή προϊόντων από μη μεταλλικά ορυκτά
γυαλί
κεραμικά οικιακής χρήσης
είδη υγιεινής και πλακάκια
κεραμικά για τεχνική χρήση
τούβλα και κεραμίδια
τσιμέντο, ασβέστης και γύψος
λειαντικά (σμυριδόπανα, γυαλόχαρτο κλπ)
ΔΙ. Μεταλλοβιομηχανία
παραγωγή βασικών μετάλλων
μεταλλικά προϊόντα εξέλασης
χυτά
μεταλλικοί σωλήνες
μεταλλικές κατασκευές (στατικές)
μεταλλικά δομικά στοιχεία
κουφώματα
ντεπόζιτα, δεξαμενές, δοχεία
θερμαντικά σώματα, λέβητες
σύρματα και καλώδια
βίδες, παξιμάδια
ΔΚ. Κατασκευή μηχανημάτων (εκτός από αυτοκινητοβιομηχανία κλπ)
παλινδρομικοί κινητήρες και στρόβιλοι (τουρμπίνες)
αντλίες και συμπιεστές
βαλβίδες, βάνες, κρουνοί
στοιχεία μηχανών
ρουλμάν
κουζινέτα (έδρανα)
άξονες
έκκεντρα
γρανάζια
τροχαλίες
αλυσίδες
πιστόνια
καυστήρες
εξοπλισμός ανύψωσης και διακίνησης
πολύσπαστα
βαρούλκα και γρύλοι
γερανοί και γερανογέφυρες
ανελκυστήρες
ψύκτες και κλιματιστικά
τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα
εργαλειομηχανές
δομικά μηχανήματα
μηχανήματα επεξεργασίας τροφίμων
μηχανήματα κλωστοϋφαντουργίας
εκτυπωτικά μηχανήματα
ΔΛ. Κατασκευή ηλεκτρικών συσκευών και εξοπλισμού
ηλεκτρονικοί υπολογιστές
ηλεκτροκινητήρες
ηλεκτρογεννήτριες
μετασχηματιστές
διακόπτες, ασφάλειες, ρελέ, πρίζες
μπαταρίες
λάμπες
εξοπλισμός ραδιοφωνίας τηλεόρασης
ΔΜ.Βιομηχανία κατασκευής εξοπλισμού μεταφορών
αυτοκινητοβιομηχανία
ναυπηγεία
σιδηροδρομικές μηχανές και υλικό
βιομηχανία αεροσκαφών
ΔΝ. Λοιπές βιομηχανίες
επιπλοβιομηχανία
κατασκευή μουσικών οργάνων
κατασκευή αθλητικών ειδών
κατασκευή παιχνιδιών
ανακύκλωση
Ε. ΠΑΡΟΧΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ
ΣΤ. ΔΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Ζ. ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Η. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Θ. ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
I. ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Κ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΕΚΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Λ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ; ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Μ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ν. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ξ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΑΛΛΟΥ
Ο. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Π. ΕΤΕΡΟΔΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
[Επεξεργασία]Παραπομπές - σημειώσεις

↑ Δες για παράδειγμα τη χρήση του όρου Βιομηχανικές Δραστηριότητες στις δημοσιεύσεις του United Nations Statistics Division - International Standard Industrial Classification. Ενώ οι αντίστοιχες δημοσιεύσεις της eurostat - Nomenclature statistique des Activités économiques dans la Communauté Européenne κάνουν χρήση του όρου Οικονομικές Δραστηριότητες.
↑ ΣΤΑΚΟΔ-03.
Κατηγορίες: Οικονομικά | Ανθρώπινες δραστηριότητες | Οικονομικές δραστηριότητες | Στατιστική | Βιομηχανία | Κατάλογοι

mycarriera dimosio