δουλειές έχουν προοπτική σε βάθος 7-10 χρόνων


Ποιες δουλειές έχουν προοπτική σε βάθος 7-10 χρόνων, ποια επαγγέλματα βρίσκονται σε κάμψη και ποια δίνουν διέξοδο στην ανασφάλεια χιλιάδων νέων

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος, εν μέσω κρίσης, παρουσιάζει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς
«Μάνα, θα πάω στα καράβια»...

Ποιες δουλειές έχουν προοπτική σε βάθος 7-10 χρόνων, ποια επαγγέλματα βρίσκονται σε κάμψη και ποια δίνουν διέξοδο στην ανασφάλεια χιλιάδων νέων
Πλοίαρχος ή Μηχανικός του εμπορικού ναυτικού, μάγειρας ή ζαχαροπλάστης, καθώς και αγρότες ή «υπάλληλοι» ηλεκτρονικού εμπορίου συγκαταλέγονται στα επαγγέλματα που αντιστέκονται στην κρίση, σε ένα οικονομικό περιβάλλον που μεταβάλλεται σαν κινούμενη άμμος.
Άρθρο της Ρούλας Σαλούρου στον «Κόσμο του Επενδυτή», στο φύλλο 3-4/9/2011

Επιχειρηματικοί Άγγελοι


ΕΟΜΜΕΧ - Επιχειρηματικοί Άγγελοι


Επιχειρηματικοί Άγγελοι
Στα πλαίσια της προσπάθειας για προώθηση και ανάπτυξη των ΜΜΕ, ο ΕΟΜΜΕΧ σε συνεργασία με τα ΚΕΤΑ Αττικής προτίθεται να καθιερώσει τον θεσμό των «Business Angels (BA)», όρος που στα ελληνικά αποδίδεται ως «Επιχειρηματικοί Άγγελοι», και συνεπάγεται τη δημιουργία και ανάπτυξη δικτύων που συνδέουν άτυπους επενδυτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του άτυπου τομέα επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Οι επιχειρηματικοί άγγελοι είναι κατά βάση ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι επενδύουν χρήματα και διαθέτουν χρόνο, εμπειρία και τεχνογνωσία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης. Γενικά, τα άτομα αυτά έχουν μεγάλη εμπειρία σε θέματα που σχετίζονται με την διοίκηση και την οργάνωση επιχειρήσεων, την ορθολογική διαχείριση επιχειρησιακών πόρων, καθώς και το marketing. Οι επιχειρηματικοί άγγελοι, συνήθως, είναι μέτοχοι ή ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, διευθυντικά στελέχη εταιριών, senior managers ή σύμβουλοι επιχειρηματικού σχεδιασμού, αλλά και συνταξιούχοι πρώην σύμβουλοι επιχειρήσεων.
Ο ρόλος τους στην επιχείρηση με την οποία συνεργάζονται είναι διττός: από τη μια είναι επενδυτές που επενδύουν τα κεφάλαιά τους, και από την άλλη έχουν ενεργό ρόλο στην επιχείρηση αυτή είτε μετέχοντας στο διοικητικό συμβούλιο παρέχοντας ανεπίσημα συμβουλευτικές υπηρεσίες είτε, σε ορισμένες περιπτώσεις, δουλεύοντας σε αυτήν υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης. Ως εκ τούτου, το κίνητρο ενός επιχειρηματικού αγγέλου μπορεί να ξεκινά από την απλή αποκόμιση οικονομικού οφέλους και να φτάνει στην προσφορά στο κοινωνικό σύνολο ή την τοπική κοινωνία στην οποία διαμένουν.
Στόχος του ΕΟΜΜΕΧ μέσω της παρούσας έρευνας είναι να προβεί σε «Αναγνώριση / καταγραφή των εν δυνάμει επιχειρηματικών αγγέλων (Business Angels) της Ελλάδας και του εξωτερικού, αναγνώριση και μελέτη της φύσης των προβλημάτων / αναγκών επιχειρήσεων που χρήζουν στήριξης και συμβουλής, καθώς και διερεύνηση των επιχειρήσεων που επιθυμούν να εφαρμόσουν πιλοτικά το θεσμό και να επωφεληθούν από αυτόν. Απώτερος στόχος του έργου είναι να προσδιοριστεί το πλαίσιο στο οποίο θα μπορέσει να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει ο θεσμός των επιχειρηματικών αγγέλων στη χώρα μας με σκοπό πάντα τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου που επισυνάπτεται από την επιχείρησή σας θα μας βοηθήσει να καταγράψουμε την άποψή σας, τους προβληματισμούς σας, τις προτάσεις σας και το ενδιαφέρον σας για ενδεχόμενες συνεργασίες με επιχειρηματικούς αγγέλους οι οποίοι θα θελήσουν να συνεργαστούν μαζί σας.

Ο ΕΟΜΜΕΧ ανακοινώνει την συγκρότηση Μητρώου Επιχειρηματικών Αγγέλων (Business Angels) και δημοσιοποιεί πρόσκληση για εγγραφή μελών.
Η δημιουργία μητρώου αποσκοπεί στην προσέλκυση επιχειρηματικών αγγέλων με στόχο την παροχή συμβουλών και υπηρεσιών επιχειρηματικής ανάπτυξης ή/και την πραγματοποίηση επενδύσεων σε:
1. Υπό ίδρυση ή νεοσύστατες εταιρίες
2. Εταιρίες που αναζητούν νέους τομείς δραστηριότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
3. Εταιρίες που φιλοδοξούν να διευρύνουν και να αναβαθμίσουν το πελατολόγιό τους
4. Εταιρίες που αναζητούν εργαλεία και λύσεις για να περιορίσουν το κόστος τους
5. Εταιρίες που επιδιώκουν χρηματοδότηση για την περαιτέρω ανάπτυξή τους
Η πρόσκληση απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να συνεργαστούν με μία επιχείρηση ως άγγελοι εθελοντές-σύμβουλοι με στόχο τη βελτίωση του επαγγελματικού και κοινωνικού τους προφίλ, την αύξηση των υπαρχουσών γνώσεων και ικανοτήτων και την ευρύτερη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και την τοπική κοινωνία, αλλά και ως άγγελοι-επενδυτές που ενδιαφέρονται για την πραγματοποίηση επενδύσεων.
Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που διαθέτουν αποδεδειγμένες ικανότητες, εξειδικευμένες γνώσεις και σημαντική εμπειρία.