Ενέργειες που αφορούν στη συμβουλευτική και την κατάρτιση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η Δράση 2 («Ολοκληρωμένο Σχέδιο Παρέμβασης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζομένων τους, μέσω δράσεων συμβουλευτικής, κατάρτισης και παροχής κινήτρων για την τόνωση της πρόσβασης και την ενθάρρυνση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας»). Δικαιούχοι είναι οι επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί πριν από την 1η/1/2011, απασχολούν 5 εργαζομένους και άνω (5 ΕΜΕ) και σχεδιάζουν να προχωρήσουν «στην εφαρμογή αλλαγών, με μέτρα αναδιάρθρωσης και προσαρμογής, τα οποία θα επιφέρουν σοβαρές ανακατατάξεις και επιπτώσεις στο επιχειρησιακό και εργασιακό περιβάλλον τους».
Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος, οι δικαιούχοι θα πρέπει:
- Να διαθέτουν επιλέξιμο ΚΑΔ κατά την ημερομηνία της προκήρυξης.
- Να απασχολούν 5 εργαζομένους (ΕΜΕ) και άνω.
Ως αριθμός εργαζομένων ορίζεται ο αριθμός των εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σύμφωνα με την τελευταία Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (3ου τριμήνου 2011), που συνοδεύεται και από υπεύθυνη δήλωση επικαιροποίησης μέχρι την ημέρα υποβολής της αίτησης.
- Να μην έχουν προβεί σε απόλυση εργαζομένων από την ημερομηνία προκήρυξης (12/11/2011) έως και την ημερομηνία ένταξης της επιχείρησης.
- Να βρίσκονται εγκατεστημένες και να δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια.
- Να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και να μην είναι προβληματικές κατά την ημερομηνία προκήρυξης.
- Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει η ίδια επιχείρηση ή ίδια δεδομένη επιχείρηση να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) σε περίοδο μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης.
Επιλέξιμες ενέργειες και δαπάνες
Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που πραγματοποιούνται μετά την προκήρυξη του προγράμματος (12/10/2011), ενώ η διάρκεια υλοποίησης των ολοκληρωμένων σχεδίων παρέμβασης δεν μπορεί να ξεπερνά τους 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξής τους. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 20.000 ευρώ και μπορεί να ανέλθει σε 35.000 ευρώ σε περίπτωση που η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία -το αργότερο εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης- μίας ή περισσοτέρων νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες θα διατηρηθούν για τουλάχιστον 12 μήνες.
Οι επιχειρήσεις που θα επιλεγούν για χρηματοδοτική ενίσχυση στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος υποχρεούνται να υλοποιήσουν δύο (Α=Β) από τις τρεις ενέργειες που παρατίθενται, ενώ δεν έχουν υποχρέωση να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ειδικότερα, επιλέξιμες είναι οι εξής ενέργειες:
Α) Συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι οποίες περιλαμβάνουν την υπηρεσία του συμβούλου προσαρμογής, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην επιχείρηση για θέματα επιχειρηματικής λειτουργίας ή προσωπικού, μέσω του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Παρέμβασης, που θα υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με την επενδυτική πρόταση. Η αμοιβή του συμβούλου προσαρμογής υπολογίζεται ως εξής: 150 ευρώ ανά εργαζόμενο (χ) επί το συνολικό αριθμό απασχολουμένων (ΕΜΕ) της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση, η αμοιβή του συμβούλου δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 750 ευρώ ούτε να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.
Β) Ενέργειες κατάρτισης: κατάρτιση/ επανακατάρτιση του προσωπικού, κατάρτιση συνδυασμένη με εργασία ή εκ περιτροπής εργασία και κατάρτιση. Το Μέσο Ωριαίο Κόστος (ΜΩΚ) υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης ανά καταρτιζόμενο ανέρχεται μέχρι το ποσό των 16 ευρώ, το οποίο επιμερίζεται ως εξής:
- στα 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης είναι το εκπαιδευτικό επίδομα για κάθε καταρτιζόμενο,
- στην αμοιβή του ΚΕΚ για τις δαπάνες υλοποίησης της κατάρτισης και
- στις δαπάνες της επιχείρησης για πρόσθετη παροχή σε πρώτες ύλες, αποσβέσεις εξοπλισμού και λοιπές δαπάνες για την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης.
Γ) Δημιουργία νέας/ων θέσης/εων εργασίας: για τη δημιουργία τους προβλέπεται η κάλυψη του μισθολογικού κόστους για 12 μήνες μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ. Δεν είναι υποχρεωτική ενέργεια.
Υποβολή προτάσεων
Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μόνο μέσω του δικτυακού τόπου (ιστοσελίδα) www.ependyseis.gr/mis, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους λογαριασμό και να υποβάλουν την πρότασή τους.
Το Εντυπο Υποβολής παράγεται κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων. Η αίτηση περιλαμβάνει την περιγραφή του επιχειρηματικού σχεδίου του υποψηφίου και επέχει τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης.
Τα δικαιολογητικά προσκομίζονται στον ΕΦΕΠΑΕ, μόνο για τις επιχειρήσεις που θα εγκριθούν, εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης ένταξης (για τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας τα δικαιολογητικά θα προσκομίζονται αποκλειστικά στην ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ (Μαρίνου Αντύπα 41, 57001, Θέρμη Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310/ 480.000, info@e-kepa.gr, www.e-kepa.gr). Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανακριβής δήλωση στοιχείων, η πρόταση απεντάσσεται. Ως καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής ορίζεται η 15η Ιανουαρίου 2012.